Свързани новини

03.12.2018 14:52

2 пъти по-малко ще печелим от Бг поток, в сравнение с Южен, даже и да стане

Видян 2131 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Проектът за газопровод Български поток, който лансира премиерът Бойко Борисов, е като Южен поток - България, само че с една тръба, а не с четири. Около това мнение се обединиха енергийните експерти Христо Казанджиев и Еленко Божков в предаването Неделя 150 на БНР.

„Затова коментирахме, че този поток е по-добре да се кръсти Бойкова бара, вместо Български поток. Идеята е свършеното по Южен поток да се интегрира“ с Борисов поток в общ пакет и всичко това, което е похарчено – правомерно или неправомерно, да бъде заметено под килима“, каза Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).



„Когато говорим за бара и я сравняваме с Южен поток, тя е бара и във финансово отношение, защото Южен поток трябваше да донесе приходи от $400 млн. от транзит годишно, а сега очакваме 240-280 млн., че дори 200 млн.“, допълни Еленко Божков, бивш член на енергийния регулатор КЕВР.
„Потокът, който премиерът лансира не е „български“, защото отговаря на геополитическите цели на Сърбия и Русия, но не и на България“, допълва Казанджиев.



 „Много хора забравиха, че Трансбанкалският газопровод бе за доставки на природен газ за Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Южният транзитен пръстен на българската система бе изграден за Сърбия с капацитет 1,5 млрд. куб. м, който така или иначе не се реализира, защото Сърбия отказа такъв газопровод. Според мен причина за отказа е, че такава инфраструктура създава много силна връзка с българското население в Западните покрайнини, или Източна Сърбия, давайки им възможност за прогрес, развитие и икономически напредък“, посочи още той.



„В момента се афишира бюджет от 2,8 млрд. лв. без ДДС – общо 3,36 млрд.лв. за Български поток, който, както и да го гледаш, излиза златен за България”, каза Казанджиев.

„Даже трябва да се чака най-малко 15 години, за да се изплати“, посочи Божков. И пак не е сигурно, обединиха се специалистите.

Според експертите не е ясно как се изчисляват ползите за България, след като в момента нямаме данни какви ще бъдат транзитните такси.

Тепърва ще се продава капацитет и тогава ще се види какви ще са реалните такси. Повтаря се сценарият с „Южен поток“- България. Това е несериозен и хазартен подход от управляващите, посочи Казанджиев.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот