Свързани новини

11.07.2018 09:37

2 млрд. за 15 г. са вложени във въоръжаване на армията, без ефект

Видян 1719 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Армията ни е получила близо 2 милиарда лева за модернизация и превъоръжаване в последните 15 години, но видим ефект от това няма, пише Дневник. Между 2003 г. и 2014 г. за модернизация и превъоръжаване са изразходвани 1.63 млрд. лв. при планирани 1.79 млрд. лв. Данните са от отчетния доклад на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов август-октомври 2014 г. Това е единственият анализ на разходите за отбрана, правен от правителство, който е публичен.
"Като цяло обективният анализ показва, че дейността по модернизация и превъоръжаването през годините е била неадекватна на приоритетите", пише в документа отпреди 4 години. За това особено силно е допринесло отсъствието на модерни методи за управление на проектите и поради това вместо придобиване на модерни средства се стига до доставка на остaряло оборудване и прекратяване на проекти с огромни загуби. "В резултат на това процесът по модернизация и превъоръжаване е с ефекти, твърде различни от реално необходимите бойни способности на въоръжените сили", пише още в документа, който може да бъде намерен трудно.
Към сумите от доклада трябва да се добавят и парите за постоянно необходимата поддръжка на миговете и парите по секретни проекти, които най-често са по рамкови споразумения и не попадат във видимите през обществените поръчки разходи.
Военновъздушните сили са най-големият получател. Между 2003 и 2014 г. за тях са отишли над 1.28 млрд. лв. Към тази сума трябва да се добавят и парите, давани за ремонт на изтребители и хеликоптери за последните 4 години.
От 15-те нови хеликоптера за нуждите на ВВС едва 6 летят. До края на годината още 4 Кугъра трябва да могат да порят небето, тъй като през януари бяха подписани 3 договора за ремонт и поддръжка за близо 5 млн. лв. за срок от 84 месеца
Тези машини бяха купени за въздушна поддръжка на сухопътните войски (СВ), но не допринасят с нищо за способностите на пехотата, тъй като са поръчани без бронировка и въоръжение.
При самолетите положението също е плачевно. От три нови транспортни самолета лети само един, отново заради липса на договор за поддръжка.
До края на юли 2018 г. - месецът на годишната среща на върха на НАТО в Брюксел - парламентът ще задвижи модернизация за над 4 млрд. лв в следващите 10 години. Публичен подробен анализ с каква ефективност са били изразходвани досега милиарди от бюджета няма.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв