Свързани новини

01.06.2011 18:31

19' пита пита държавата: Кой ни лъже за безработицата?

Видян 1099 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Но не и социалният министър. 4 дни, след като Националният статистически институт (НСИ) обяви, че броят на безработните през първото тримесечие на 2011 г. е стигнал почти 400 000 души или 12% от икономически активното население, Тотю Младенов заяви, че до края на май процентът на хората, които са без препитание, ще падне под 9%.

През януари безработните са били 9,78%, на 25 май Агенцията по заетостта е отчела 9,06%, а днес нивото й е паднало до 9,02% или 334 262 души, каза той.

Онзи ден обаче Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) удари Тотю през оптимизма. Според проучването, направено между 12 и 19 май, 15 на сто са безработните повече от 6 месеца. Две трети от безработните се определят като трайно безработни. С други думи, жестоката действителност на базата на данните на НЦИОМ е, че безработицата всъщност е над 22%, което означава, че става въпрос за почти ¼ от населението на страната. 

След разнобоя в процентите на НСИ и социалния министър бе обяснено, че това се дължи на различната методология на двете институции за измерване на показателя. Статистическият институт набират информация чрез анкети сред представителна извадка от домакинства – методология, утвърдена от европейската статистическа служба Евростат. Министър Тотю пък брои само регистрираните в бюрата по труда в края на всеки месец, което е практиката, използвана от всички останали подобни структури Европейския съюз. Преди дни Младенов заяви, че "безработните, които се регистрират в бюрата по труда, съставят верния профил на безработицата. Техният брой е единственият критерий за равнището й, а не статистиката от анкетите, която не е точна." Той каза, че е попитал шефката на НСИ Мариана Коцева "можете ли, уважаема госпожо, да дадете нивото на безработица към днешна дата или към вчерашна дата", а тя му отговорила: "Не, не мога." Младенов опита да представи и допълнителни доказателства, за да докаже, че обявеният от него коефициент е истинският. "В закона са записани три условия, по които хората се определят като безработни, - да нямат работа, активно да търсят и в двуседмичен срок да имат готовност да започнат да се трудят. Потокът им се следи от Агенцията по заетостта", заяви той. И добави: "нека не се изземват функции". По думите му в момента действат "изключителни механизми", които мотивират хората да се регистрират в бюрата по труда. От началото на годината чрез Агенцията по заетостта 81 000 безработни са потърсили работа, уточни той.

Бъркотията с данните стана съвсем пълна, след като европейската статистическа служба Евростат обяви, че България се нарежда сред страните с най-висок ръст на безработицата в ЕС. През април нивото на хората, които нямат препитание, е достигнало 11,4%. Безработицата в страните членки е била 9,4% през април, а през март 9,5% (почти колкото министър Тотю Младенов твърди, че е само у нас). 

Затова 19' пита държавата: Кой лъже за безработицата, господа?!




Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак