Свързани новини

30.06.2021 13:16

182 млн. лв. за небостъргача на чиновниците без конкурс

Видян 4133 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     „Кабинетът Борисов 3 наля 182 млн. лв. от бюджета за строителството на огромна административна сграда в София тех парк” , съобщи на брифинг служебният министър икономиката Кирил Петков.
Той попита как е преценено, че държавата има нужда от административна сграда с огромна площ – 90 000 кв. м.


Петков е озадачен как подобна огромна сума може да се изразходва без публичен конкурс за проектиране, строителство и надзор.


В края на мандата на Борисов " стана ясно, че правителството подготвя небостъргач за чиновници край бул. Цариградско шосе в София, срещу зала Арена Армеец. И двете места са емблематични за конгресите и сбирки на ГЕРБ.  На терен от 24,8 дка трябва да бъдат изградени две офис сгради - едната със 75 м височина до кота корниз, а другата - 50 м. Не е ясно  защо администрацията трябва да бъде на толкова неудобно място и далеч от ръководството си, което иначе е в центъра на столицата. За да излезе от"парка" тя ще слиза до Искърско шосе, ще обръща, ще минава покрай Арена Армеец и ще се реди  на вечно задръстеното Колело за аерогарата за включване към естакадата за Цариградско шосе. Това отнема от 10 до 30 мин. сега, но при хиляди нови коли на служители ще бъде шок и ужас.


Зад проекта стоят Държавната консолидационна компания и София тех парк. Двете държавни структури са подали искане до Столичната община за изготвяне на нов устройствен план на два имота в местността Къро, като ПУП-ът е изработен спешно и уж е минал през всички обществени обсъждания. Главният архитект на столицата Здравко Здравков е одобрил плана на 9 март т.г.. Насред предизборната кампания.


Заповедта на Здравков, с която е одобрен ПУП-ът, посочва, че новото предназначение на имота е за "правителствен комплекс от сгради за нуждите на държавната администрация" (в действалия до момента ПУП предназначението е за научно-технологичен парк).


Първи за нов правителствен център на 4-ти километър заговори бившият премиер Сергей Станишев, като България проведе международен конкурс за новото сити на София. Тогава се споменаваха рекордни суми за реализацията на проекта в размер на близо 5 млрд. евро.


Кабинетът Борисов 3 за първи път заговори за идеята на 13 септември 2019 г. Тогава е взето решение в бъдеще там да бъде преместено Министерството на здравеопазването, което в момента се помещава в тясна сграда на площад Света Неделя.


Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей