25.06.2015 14:40

18 от ВСС докладват Христо Иванов на премиера

Видян 910 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

При дебатите Румен Георгиев заяви, че е усетил голяма омраза. "Езикът, на който е тази омраза, доведе до там да се скарат гилдиите на прокуроирте, от една страна, и гилдията на съдиите, от друга. Това не е полза за никого и силно отдалечава от целите, които да се осъществят - правосъдието да бъде издигнато на пиедестал", каза още Георгиев. И добави, че трябва да се престане с тази яростна конфронтация, защото тя заразява магистратите и хората, "които четат и гледат медии".


Галя Георгиева пък предложи копие от писмото да се изпрати на Министерския съвет и на премиера, "пък всеки да си върши работата". А Димитър Узунов ѝ пригласяше, че "премиерът трябвало да бъде запознат с поведението на своя министър".


Ясен Тодоров пък заключи: "С такива скандални изказвания се иска да се заглуши мнението на съдиите". Той напомни за случая от вчера, когато активисти на "Протестна мрежа" прекъснаха речта на Сотир Цацаров на конференцията на Асоциацията на прокурорите. Тодоров определи това като грозно хулиганско поведение, това била организирана акция, която целяла да провали представянето на мнението на прокурорите, а от кой била организирана, всички знаели.


Главният прокурор пък отново се върна към "предишното битие" на министъра на правосъдието. "Спомням си, че във времето, когато работеше като неправителствен активист, нарече функционалния одит на прокуратура, одобрен от ЕК, "документ на централния комитет на китайската комунистическа партия". Очевидно Христо Иванов има добри познания в областта на Северна Корея и Китай", каза Цацаров.


Но се обърна, макар и задочно, към министъра, който не е на заседанието, с цитат на Мао Дзедун - "Нека да цъфтят 100 цветя", казан по повод идеологически дискусии. "Накрая градината ще покаже кое е най-силното цвете. Всички сме чели и за Северна Корея, и за Китай. Цитираме само това, което ни е удобно - да цъфтят 100 цветя и вашето между тях", каза още Цацаров.


Изказването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов провокира нова линия на спор във ВСС. Панов заяви, че ще гласува "въздържал се" за писмото, защото Христо Иванов е политик и може да говори свободно и че не може да се превъзпита един политик как ще говори. За шефа на ВКС по-важен е гласът на магистратите, а има опасност този глас да бъде заглушен с този спор.


Галя Георгиева и Георги Колев веднага реагираха, като заявиха, че Христо Иванов, като политик, трябвало да уважава мнението и на останалите.


Калин Калпакчиев призова колегите си да проявят търпимост към чуждото мнение, да не се мести фокусът на разговора и да се анализира кой как публично се представя.


Лозан Панов отново взе думата с коментара, че не трябва ВСС да се занимава само със себе си, с министъра и т.н. "Прави сте, че подобни думи биха могли да демотивират съдиите да идват на събранията. Но смятате ли, че с една декларация ще го направите по-различен, смятате ли, че ще спре да говори. Не мисля. Важното е да има професионален дебат", каза Панов.


Галя Карагьозова каза, че няма да подкрепи писмото, ставало дума за една изпусната реплика, която е неприемлива. "Да се изживяваме като ментор на министъра, не е в нашите правомощия", каза Карагьозова.


Юлия Ковачева също заяви, че няма да подкрепи писмото: "До момента извинения не сме искали, винаги можем да почнем по някакъв повод." Тя добави, че до сега са излизали с позиции по различни въпроси, в това писмо няма позиция.


Кожарев се провикна каква по-голяма позиция от това да се иска извинение, на което Ковачева му напомни, че са спорили дори за това дали да се споменава името на лицата, срещу които се излиза с декларация.


Край на дискусията сложи главният прокурор с репликата "Да приключим дискусията, защото тя намалява експертния му рейтинг, увеличава имиджа му като политик, а не е най-важният тук."


Решението на ВСС е да изпрати писмото както до правосъдния министър, така и до правителството и министър-председателя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Понякога, само понякога, се събуждате с вяра

Понякога, само понякога, се събуждате с вяра, с усмивка,