01/02

Свързани новини

31.01.2022 09:26

18,4% спад на починалите с К19, намаляват интензивните при слаб ръст на позитивните

Видян 1742 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Броят на починалите в България през седмицата 22-29 януари с диагноза SARS-CoV-2 е 485 при 594 миналата седмица. Спад с 18,4%.


 


Изглежда, че новата SARS-CoV-2 вълна с омикрон варианта протича със значително по-ниска смъртност. В момента втора седмица след достигането на 60 хил. нови случаи за седмица имаме наполовина по-малко починали в сравнение с предходната вълна.


 


Това, което се предполагаше на база на развитието в ЮАР, потвърдено в Западна Европа се потвърди и в България. За първи път от 3 месеца насам вече не сме първа или втора страна по починали за седмица на 1 млн. жители.


 


За последните седем дни България има 71 починали на 1 млн. и е изпреварена от Босна и Херцеговина, Хърватия, Северна Македония, Черна гора. Гърция има 70 починали”, пише и показва в графика доц. Т. Безлов.


 


Нови позитивни


Новите позитивни тестове за SARS-CoV-2 в България през седмицата (22-29 януари) са 61831 при 59152 през предходната седмица.


 


„Това е отново рекорд за България от началото на пандемията (март 2020 г.) Добрата новина е, че ръстът през петата седмица се забави рязко до 4,5%. Може да се надяваме, че сме достигнали до най-високата точка при "омикрон вълната".


 


На седмична база позитивните тестове също продължават да се увеличават до 25,3 от 23,0% в предходната седмица.


 


В Западна Европа се наблюдава вече спад в страните, където вълната с омикрон варианта започна най-рано: Великобритания, Италия, Испания, Швеция, Швейцария и др.


 


Проблемът е, че SARS-CoV-2 вирусът непрекъснато ни изненадва. Появата на новия подвариант на омикрон, версията BA.2 пропуска от тестовете и това може силно да изкриви реалната картина с новите SARS-CoV-2 случаи”, завършва Безлов.


 


 


Мария Пенчева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец