21.12.2008 14:01

17 072 чужденци са поискали закрила от България

Видян 938 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

17 072 души са приетите молби от българските власти за закрила от чужденци през последните 17 г. Това съобщиха от социологическата агенция АФИС, която представя резултатите от свое изследване на отношението на българите към чужденците, предаде репортер на БГНЕС.


Молбите до българските правителства през годините са от граждани от 85 страни по света. От тях истински статут на бежанци получават 1 449 души. Хуманитарен статут пък са получили 4 085 души. Статистиката за тази година сочи, че молби за предоставяне на статут на бежанец са поискали 719 души от 40 страни. От тях реална закрила са получили 266 души, от тях едва 24 души са получили статут по Женевската конвенция. Между тези хора има доста деца. Напоследък идват много хора, най-често от Ирак където в момента е опасно. Най-голяма е групата на афганистанците, сочат данните на АФИС. На следващо място са гражданите от страните от Близкия изток, Иран и Турция. Увеличава се и броят на кандидатите от африканските страни. Според изследването на социологическата агенция, поръчано от Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет, сред българското общество битува масово схващането, че чужденците у нас са много. Според мен, броят на бежанците не надхвърля 1000 души. Хората смятат, че техният брой надхвърля 50000 души, каза ръководителят на агенцията Юрий Асланов. Повечето от участниците в изследването трудно отличават бежанците от имигрантите. В съзнанието на хората съществува мнението, че бежанците са някакъв вид имигранти, които създават проблеми, каза още Юрий Асланов. Хората смятат, че бежанците са необразовани и с лоша хигиена. В редки случаи, българите бъркат бежанците с хора, които се стремят само към българско гражданство, сочат още изводите от социологическото изследване. Българите в огромната си част не са запознати с проблемите на бежанците. Необходимо е да има промяна към отношението на бежанците, българите имат мнение към бежанците, което е неправилно и е по-скоро отрицателно. 300 000 лв. се дават за интеграцията на бежанците в България. Сумата до момента не е усвоена. Освен тази сума са отпуснати още 500 000 евро от Европейски бежански фонд. Парите са дадени за ремонт на сградата, в която се настаняват бежанците. Парите ще се получават за периода 2008 – 2013 г. За квартирни разходи за едни бежанец се отпускат по 170 лв. Програмата е предвидена за 100 души и действа в рамките на 1 г. /БГНЕС


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец