Свързани новини

24.01.2014 13:44

16 % топлина губят средно абонатите на столичното „топло”

Видян 1368 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Месец март е срокът, който си поставя парламентарната енергийна комисия да представи готови промени в Закона за енергетиката по отношение на топлоснабдяването, предава нюз.бг.


Народните представители обаче започват работа по тези изменения още от днес, когато на извънредно заседание на Комисията по енергетика към Народното събрание бе чут гласът на неправителствените организации и на топлоснабдителните предприятия.


Като база на обсъжданията бе представен технически одит на "Топлофикация - София" от проф. Никола Калоянов от Техническия университет в София, направен заради раздвоените сметки за парно на столичани през изминалата година.


Анализът е направен и в трите етапа на централното топлоснабдяване, а именно производството, преноса и разпределението и потреблението на топлинна енергия.


11 на сто са загубите на топлина през зимата, а този процент през летните месеци е над 30 според представените данни от проф. Калоянов. Средните годишни загуби на топлина при потребителите на топлофикационното дружество в столицата са 16 на сто.


С уговорката, че не изпълнява ролята на адвокат на "Топлофикация - София", проф. Никола Калоянов подчерта, че по отношение на подаването на топлина дружеството се справя добре. Грешки на топлинните счетоводители не са открити и в проверените 13 500 сгради в различни райони на столицата, където има над 470 000 абонати на столичното топлофикационно дружество.


Три са основните фактори, които променят сметката за парно на гражданите - количество топлина за гореща вода, прогнозният дял за отопление и делът за сградната инсталация. "Най-често срещаното явление за завишена сметка за топла вода се дължи на прогнозния дял", обяви проф. Никола Калоянов.


Той посъветва народните представители да включат в законодателните промени в раздел "Топлоснабдяване" изискването 2-3 дни от началото на отоплителния сезон да се спрат всички тела, само на последния етаж да се остави контролно тяло, и така ще може да се определи загубата на топлина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби