Европейската централна банка

Свързани новини

07.06.2023 16:30

15 - 20% са надценени имотите в Европа, цените тръгват надолу: МВФ и ЕЦБ

Видян 1285 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че високите лихвени проценти по ипотечните кредити правят жилищата недостъпни за домакинствата и непривлекателни за инвеститорите, което може да доведе до "хаотичен" спад на цените им в ЕС. Към март 2023 г. средният лихвен процент по кредитите за покупка на жилище в еврозоната е 3.4%, което е с почти 2 процентни пункта повече в сравнение с предходната година. Това увеличение беше изтъкнато като риск в публикувания миналата седмица Преглед на финансовата стабилност на ЕЦБ.


От миналия юли ЕЦБ повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията. Според вицепрезидента на ЕЦБ Луис де Гиндос, въпреки срива на няколко американски банки и кризата в Credit Suisse, банките в еврозоната са "доказали своята устойчивост".


В доклада обаче се предупреждава, че по-високите разходи по заемите увеличават риска от просрочване на кредитите от предприятия и домакинства, което повишава кредитния риск за банките и другите кредитори, тъй като слабият растеж и високата инфлация вече са довели до повече фалити.


Въпреки тези опасения, в доклада се изказва предположение, че рискът от по-широка финансова криза остава "овладян", тъй като печалбите на европейските банки достигнаха 15-годишен връх през миналата година. По-високите лихвени проценти са увеличили приходите.
Но в доклада се посочва, че може да се наложи банките да "заделят повече средства за покриване на загуби и за управление на кредитните си рискове". Което в превод ще рече, че се очаква да ограничат кредитирането.


Въздействието на най-рязкото увеличение на лихвените проценти в историята на ЕЦБ започва да се усеща и в други сектори.
Търсенето на кредити намаля сред предприятията и потребителите, както и в сектора на търговските имоти. Приключените сделки са спаднали с 30%, което от своя страна забавя растежа на цените на имотите.


По-нататъшен срив на цените може да "стане безразборен", особено в страни, където преобладават ипотеките с променливи лихви, пише ЕЦБ.
Най-висок дял на този тип кредитиране се наблюдава в балтийските държави, но също в Испания и Португалия.


Международният валутен фонд (МВФ) също засегна темата за състоянието на пазара на недвижими имоти в Европа в последната си регионална икономическа перспектива.
Според институцията, управлявана от нашата Кристалина Георгиева, намалението на цените вече е започнало, като за пример се изтъкват Швеция, Чехия и Дания, където стойността на имотите е намаляла с около 6%. Тоест, сривът не е само в Еврозоната, но и в държавите с национални валути.


Положението би се влошило допълнително, в случай че пазарите преоценят рисковете от инфлация и финансовите условия се затегнат повече от очакваното. Това би могло да доведе и до увеличаване на ипотечните плащания, което би намалило покупателната способност на потребителите и в определени случаи да се достигне точка, в която те изпаднат в неплатежоспособност.



"Емпиричните модели, свързващи цените на жилищата с основните им двигатели, сочат надценяване с 15-20% в повечето европейски страни. Ето защо с лихвите по ипотечните кредити, които все още се покачват, а реалните доходи са намалени от инфлацията, цените на жилищата напоследък намаляват на много пазари", казват от фонда.


В същия момент намаляване на лихвените проценти изглежда далеч, защото инфлацията продължава да бъде значително над целите на ЕЦБ.
МВФ изчислява, че в края на годината инфлацията в еврозоната ще бъде 5.3%, а през следващата - 2.9%.
Това е причината фондът да очаква агресивна монетарна политика поне до средата на 2024 г., като постигането на инфлационната цел от 2% едва ли ще бъде възможно дори през 2025 г.


"Необходимо е по-нататъшно затягане и когато крайната ставка е достигната, тази крайна ставка трябва да се поддържа за по-дълго време, тъй като основната инфлация е висока и е много устойчива. И няма нищо по-лошо от това да спрете усилията за борба с инфлацията твърде рано или да ги изоставите твърде рано, защото ако трябва да го направите втори път, разходите за икономиката са много по-големи", заяви пред CNBC Алфред Камер, директор на европейския отдел на МВФ.


Илиян Костадинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни