Свързани новини

07.05.2013 13:58

14 училища мизерстват с външни тоалетни в Плевенско

Видян 1507 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

14 училища мизерстват с външни тоалетни в Плевенско. В три от тях няма дори вода до санитарните помещения. Данните изнесоха от Районната здравна инспекция, откъдето успокояват, че засега опасност от зарази няма. В училището в село Пелишат обучават 67 деца от първи до осми клас и всички те ползват външни тоалетни. Вода няма, а за хигиената се грижи чистачка.„Зимата е малко трудно, нося си вода отвътре с кофите, с трезон и хапчета, които разтварям в десет литра по две хапчета и първо измитам, след това лискам с вода, а лятото си наливам там едно бидонче и от него греба и поддържам по същия начин”, обяснява хигиенистът в училището Румяна Йорданова.


Още 13 училища в района са в същото положение. От хигиенната инспекция в Плевен успокояват, че засега няма опасност от замърсяване и зарази. Няма обаче и нормативна уредба, която да задължи училищата да изградят вътрешни санитарни възли.


„Но в нормите за проектиране много ясно и конкретно е посочено, броя на тоалетните клетки спрямо броя на паралелките и при какви условия се допуска изграждането на външни тоалетни”, поясни д-р Нели Цецова от РЗИ Плевен.


Ръководствата на училищата сами трябва да се справят с проблема. За малките селски учебни заведения това е непосилно, съобщава bTV.


„През 2010 г. година ангажирах екип от архитекти и конструктори, които направиха проект за изграждане на вътрешни тоалетни, който е одобрен от съответните органи и имаме разрешение от община Плевен за строеж за съжаление бюджетът на училището е твърде ограничен”, коментира Петя Хаджиева, която е директор на ОУ “Христо Ботев” с. Пелишат.


30 хил. лева са необходими за вътрешни тоалетни в училището. От ръководството се надяват тази година да получат добри пари от аренда на училищни земи и да могат да направят поне частичен ремонт на тоалетните.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей