Свързани новини

06.08.2021 16:08

14 млн. лв. плати България за осъдителни присъди от ЕСПЧ

Видян 3537 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"България е платила над 14 млн. лв. по осъдителни присъди от Европейския съд за правата на човека за последните (ЕСПЧ) 10 г.", обяви зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова в интервю пред БНР. Само за миналата година сумата е 900 000 лв. През 2020 г. са били постановени 53 решения по дела срещу България, като 35 от тях са осъдителни. До средата на тази година са платени 170 000 лв.



"Аз не смятам, че проблемът е в адвокатите на държавата. За съжаление в повечето от случаи тези присъди са напълно оправдани. Самите адвокати сигнализират, че има проблем и изначално се вижда какво ще е решението на ЕСПЧ", подчерта Павлова.

Това е наложило изготвянето на Пътната карта, която засяга осъдителни решения. Въпросната карта е залегнала в Плана за възстановяване и устойчивост. В нея са разписани срокове и отговорни институции. Установени са нарушения на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи в две направления - по засилена процедура по изпълнение на решения и нарушения на стандартната процедура. В първата група липсва публичност по дела за експулсиране, неефективно разглеждане на оплаквания срещу действията на полицията и други служби и пр. Във втората група са нарушения при прилагането на Закона за противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, обясни зам.-министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 мафиотизирани хиени 07.08.2021 20:31

    За това, че виновните за осъдителните присъди и плащаните непрекъснато десетки милиони за техните "грешки" от данъкоплатците трябва лично да си поемат и финансово вината. Неглижирането и замазването води до още по-голяма корупция и липса на правосъдие

  • 001 Anonimen 06.08.2021 21:10

    А регресивни искове към виновните за тези дела от страна на финансовото министерство защо няма?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева