28.06.2011 17:55

14 000 остават без работа заради проектозакон

Видян 1909 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди броени дни станахме свидетели на поредния протест пред парламента. Над 6000 души, заети в търговията на черни и цветни метали, излязоха на бунт срещу приемането на новия проект на Закона за управление на отпадъците.


Според браншовиците той ще доведе до затварянето на над 1100 фирми, а над 14 000 души, пряко заети с рециклирането на боклуците, ще загубят работата си. Така поне пресмятат представителите на Гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране, които са организатори на протеста.  


“Законът е лобистки, целта му е да се преразпредели пазарът на скрап между 3-4 фирми, близки до хора от властта, твърдят протестиращите - С неговото приемане според тях ще се ликвидира цял стопански отрасъл заради лично облагодетелстване и корпоративни интереси”, смятат те.


За промените в Закона се говори от няколко месеца. Официалното обяснение е, че те се налагат, за да се реши огромният проблем с кражбата на кабели, който действително съществува и трябва да бъде решен. Тъкмо поради тази причина, преди няколко месеца вече бяха направени промени в Закона за управление на отпадъците, които намалиха рязко кражбите на кабели.


“Въпреки това сега се готвят нови промени, продиктувани от очевидно корпоративни интереси, които се прикриват зад фасадата на вече решения проблем”, дивят се представителите на бранша.


“Ако бъде приет новият законопроект, това ще бъде супер за нашумялата напоследък група Надин. В публичното пространство фирмата е свързвана с близки до правителството кръгове. Темата бе подета от бТВ неотдавна. Телевизията направи публично известен факта, че като спонсор на МВР фирма колите на Надин се ползват с протекции”, гласи позицията на Гражданската инициатива на търговците на черни и цветни метали и тяхното рециклиране.


“Зорко пазена тайна от собствениците на фирмата е скандалният факт, че  една от компаниите за търговия със скрап от съзвездието е голям длъжник на бюджета”, добавят браншовиците от ГИТЧЦМ. Те говорят за “близо 2,5 млн. лв. за последните 2 години”.


Понеже това звучи невероятно, 19’ веднага се свърза за проверка на твърденията на протестиращите с говорителя на НАП Росен Бъчваров. Той заяви: “Както ви е известно, тази информация е конфиденциална и представлява данъчна тайна”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог