16.06.2022 14:06

125 гласа свалиха Минчев от шефския пост в НС

Видян 2234 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има ново мнозинство – ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане: Петков


Депутатите гласуваха оставката на председателя на 47-о НС Никола Минчев от Продължаваме промяната. След няколко часа дебати, по време на които се чуваха скандирания "мафия" и "оставка", той бе отстранен от своя пост със 125 гласа "за", 113 "против" и 1 "въздържал се".
Веднага след първото гласуване се състоя и процедура и по прегласуване. Вотът бе повторен и отново със 125 гласа. “За” оставката бяха 59 депутати от ГЕРБ, 33 от ДПС, 20 от ИТН и 13 от Възраждане, а „против” 66 от ПП, 26 от БСП, 16 от ДБ и още 5 „независими” бивши съпартийци на Слави Трифонов. Гласът "въздържал се" е на самия Минчев.



По-късно стана ясно, че Мирослав Иванов от ПП временно ще изпълнява длъжността председател на НС до избора на нов. Досега той беше на поста зам.-шеф на парламента. Напомняме, че ямболския депутат е в дългогодишна връзка с Лена Бориславова, която сега е шеф на политическия кабинет на Кирил Петков. Според правилника на НС, при предсрочно освобождаване на председателя, нов избор се произвежда в 14 дневен срок от приемането на решението.



Още в същия ден се стигна до извънреден Председателски съвет по искане на ПГ на ГЕРБ. Темата - дали веднага да бъде започната процедурата по избор на нов председател на НС.



Първото събиране обаче мина без никакво решение. След него шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че искането за свикване е било нейно, тъй като "стои въпросът кога ще започнат процедурните правила за избор на председател ".
Предстои вот на недоверие и гласуване на бюджета, са мотивите на опозицията. ГЕРБ искат още днес да има споразумение между всички ПГ и точката да е първа в утрешното заседание на парламента.



"Всичко е възможно, не сме обсъждали", заяви тя в отговор на въпроса дали опозицията има "общ мандат".


"Решението не се взе, защото групите на управляващата коалиция трябва да се съгласуват помежду си. Не знам от кого трябва да искат разрешение", поясни Атанасова и допълни, че ще има нов съвет.



“Това, което се видя и е ясно е, че има ново мнозинство - Възраждане, ДПС, ИТН и ГЕРБ”, заяви премиерът Петков пред журналисти, след гласуването.



“Те показаха, че не им пука за тази страна, че не се интересуват от собствената си идеология. Те са едни маркетингови фирми, които лъжат своите избиратели. Завесите се вдигат и нас не ни е страх от избори”, посочи той.



"Когато започнахме със служебния кабинет, ние осветлихме големите схеми, свързани с ББР. Когато спечелихме изборите, имахме коалиционен партньор, който е много зависим", допълни Петков.



"Интересно за всички български граждани е, че ИТН влезе с идеята да изчегърта ГЕРБ, а гласува заедно с тях. Възраждане веят някакви знамена, а ДПС говорят за мирните права на всички българи. И те решиха да се прегърнат", коментира и самият Минчев.



Припомняме, че подписката за свалянето бе внесена в сряда от ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане с мотива, че той не е позволил провеждането на закрито заседание с участието на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска по темата за С. Македония.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.06.2022 21:36

    Всички честни хора в България- на улицата. Протести до дупка. Летните протести трябва да се повторят - но по-силни. Слави да бъде проклет - изрод нещастен.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв