Свързани новини

16.01.2012 14:25

12 града срещу шистовия газ

Видян 1404 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки хиляди българи успяха да принудят управляващите най-сетне да се замислят наистина ли 30-те милиона евро, които американската компания Шеврон ни обеща, си струват поемането на огромни рискове за околната среда и поминъка на хората. Най-масовият протест срещу добива и проучването на шистов газ в страната по метода на хидравличния удар, който се проведе в събота в 12 града в страната и бе подкрепен от българи, живеещи в европейските столици, доведе до няколко обнадеждаващи обещания.


„Имаме поет ангажимент от парламентарната група на ГЕРБ, че ще подкрепят мораториум за забрана на технологията за добив и проучване на шистов газ. В сряда, по думите на г-жа Цецка Цачева, втора точка ще бъде гласуване на Закон за забрана на добива и проучването на шистов газ“, обяви по време на протеста Ангел Славчев от Гражданска инициатива добави Славчев.


Технологията хидравлично разбиване, или т.нар. фракинг, е много опасна, тъй като при извършването на сондажа се инжектират над 600 вида токсични химикали в земните недра под налягане и така се извлича газът. Част от химикалите излизат обратно на повърхността заедно с отровни вещества от дълбоките подпочвени масиви като живак и бензол. Затова Франция забрани тази технология със закон, Великобритания преустанови всякакви дейности поради причинени земетресения. Германия замрази проучванията поради открити химични елементи като бензол в кръвта на хората, живеещи близо до сондажите. В САЩ 16 щата и над 65 общини също забраниха този метод. Бензолът е едно от изключително опасните съединения, за които е доказано, че предизвикват рак. Може да се стигне и до левкимия.


На 28 май миналата година компанията Шеврон обеща 30 млн. евро за да получи правото да проучва и добива шистов газ. Още тогава несъгласието на еколозите и жителите на населените места, където са планирани сондажите ескалираха и дадоха начало на първите протести.


Бъдещето на България не струва 30-те милиона долара, които ГЕРБ ще получи от американската фирма Шеврон, посочва Младежкото обединение в БСП в позиция срещу проучването и добива на шистов газ.


Миналата събота настъпи кулминацията на протестите срещу използването на технологията. Шествията обхванаха София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Смолян, Благоевград и Казанлък. Демонстрантите бяха подкрепени и от българи, които живеят в чужбина. Към инициативата се присъединиха и нашенци в няколко европейски столици, като Лондон, Париж и Копенхаген.


Около 4000 души преминаха по улиците на София в похода към Народното събрание. Трайчо и Нона, ще влезете в затвора, скандираха те. Протестът бе под мотото: Българин остани и земята си защити.


Над 1000 варненци излязоха с ликовете на Христо Ботев и Васил Левски, както и плакати с надписи: ЗаГАЗихте!, Шеврон, идете си с мира или ще получите секира!, Каварна иска рок, не рак!, ГАЗирана вода – Не! Благодаря! и други.


Около 600 пловдивчани също изразиха своето несъгласие. Протестът в града под тепетата бе озвучен от родопски чанове, банджо, тарамбуки, вувузели и барабани.


В Шуменеско се намират голяма част от терените, предвидени за проучвания за шистов газ. Демонстрацията там събра над 200 души.


„В момента в България няма действие с хидравличен удар и ползване на химикали с цел проучване и добив на шистов газ“, заяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. На въпрос ще има ли мораториум, икономическият министър отговори, че предстои икономическата комисия в понеделник да се занимае с този въпрос. „Трябва да има сериозен дебат какво може да включва такъв мораториум, защото рискуваме да се озовем в ситуация, в която да сме си забранили да разглеждаме въобще напредъка на България в тази насока“, каза още Трайков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв