Фонд Пенсии

Свързани новини

19.06.2023 13:36

11 млрд. на минус е Фонд Пенсии, ямата е удвоена за 10 г: Бивш соц. министър

Видян 2941 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Напрежението и проблемите около пенсионната система и пенсиите стават все по-големи с всяка изминала година, коментира пред БНР бившият социален министър Христина Христова. След новото удължаване на държавния бюджет за 2022 г. пенсиите ще бъдат увеличени с 12% от 1 юли. Христова обаче подчерта, че дефицитът расте, а осигурителните вноски на работещите стигат наполовина за изплащане на пенсиите.


Истината е, че те по-скоро са 1/3 от необходимите средства за социални плащания, останалото идва от данъците ни – т.е. от бюджета. Той покрива над 60% от разходите на НОИ, което вече е катастрофа, а дупката става по-дълбока с всяка изминала година.


"През 2023 г. дефицитът във Фонд Пенсии вече стана 11 млрд. лв. Това е много сериозно. Напрежението и тревогата става все по-голяма около финансовата устойчивост на пенсионната система.



За последните 10 години дефицитът се е увеличил 2 пъти,


отбеляза една от най-големите специалистки по тази тема у нас с дългогодишна кариера като заместник-министър, министър на труда и социалната политика, депутат и премиерски съветник в ресора в интервю за предаването Преди всички но програма Хоризонт.


И въпреки увеличението, за голяма част от пенсионерите пенсиите парите не стигат за осигуряване на добро качество на живот.


"Въпреки че намалява, инфлацията продължава да бъде на много високо ниво. Намалява покупателната способност и трябва да има някакво покриване", категорична беше Христова.


По думите й, след бюджет 2023 г., веднага трябва да се пристъпи към бюджет 2024 г. „Ще видим какви резерви ще се търсят”, каза тя.


"Дефицитът е голям, а необходимостта от финансови средства за пенсии за годината се покрива половината от бюджета. Пенсионно-осигурителните вноски на работещите хора трябва да стигнат за пенсиите следващия месец, само че те стигат наполовина. Това е голям проблем.


Вече сме средата на годината. Капиталовите разходи са доста големи, те няма да могат да се изпълнят. Оттам ще се вземат няколко милиарда", изказа мнение бившият социален министър.


Тя предупреди още, че трябва много внимателно да се борави с държавните финанси.
„От 1 юни се направиха големи промени в системата за социално подпомагане, като еднократната помощ от 375 лв. се увеличи трикратно”, заяви ексминистърът.
По думите й, трябва да се гарантират и другите социални плащания, защото хората разчитат на тях.


"Системата за социално подпомагане не е онова спасение и опора за хората, които не могат да се справят сами. Държавата не може да ги остави в такова положение", категорична е Христина Христова.


Тя коментира и обезщетението за майчинство за втората година. Според нея спорът тук е много голям. Това е обезщетение, което да замести доходите от труд, обясни ексминистърът и добави мнението си:


"Най-ниската цена на труда в България е минималната работна заплата. Затова нека обезщетението да бъде колкото минималната работна заплата. Дебатът е принципен. Но трябва да се видят възможностите на бюджета".


Дебатът за минималната заплата, която в момента е 780 лв., а от 2024 г. трябва да стане 850 лв. става още по-голям, подчерта Христова.
Според нея по този въпрос „трябва да се внимава” и да има колективно трудово договаряне.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Иван Митев 19.06.2023 14:06

    Поради лошото влияние от ползвания вид създаващ щети държавен бюджет, всяка държава е със заплаха за колапс. Държавната финансова грешка е истински най-опасен вредител на националната икономика. Все още стопанския срив се отлага чрез взимане на заеми за да се плащат щети от финансовата грешка. Сигурният подход за осъществяване на стопански колапс на държавата е запазването на вида създаващ щети държавен бюджет. След прекратяване на сгрешения вид държавен бюджет, правителството е с възможност да изплати своите дългове. Просперираща е държавата с вид предпазващ от щети държавен бюджет.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху