Свързани новини

09.09.2013 17:23

108 млн. лв. от здравни вноски изчезнали от сметка в БНБ

Видян 1365 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер алармира, че 108 млн. лв., натрупани от здравни вноски, са изчезнали между 1 януари и 31 март от сметката на НЗОК в БНБ. Джафер обясни, че никой не знае какво е станало с тези пари, а НЗОК разчита на тях за бюджета си за 2013 г.


Според анализите толкова ще бъде дефицитът в края на годината и касата няма да може да  разплати напълно сметките си с доставчиците на медицински услуги без актуализация на бюджета си, каквато не се очаква.


Според финансовото министерство парите не са в наличност по сметката, тъй като по закон касата може да получава по нея 1/12 от бюджета си всеки месец. Затова от НАП превели по-малко пари от вноски за определен период. Най-вероятно в края на годината ще бъде отчетена сума над плана, но тогава няма да има време да бъде изхарчена.


Сред вариантите е дефицитът на касата да бъде прехвърлен за 2014 г., а бюджетът й тогава да бъде увеличен с нужните средства, за да бъдат разплатени сметките на болниците и лекарите за стари дейности.


Само преди дни надзорът на НЗОК реши, че за края на годината ще има ново бюджетиране за болниците, съобразено с останалите средства на касата. Причината по думите на министърът на здравеопазването Таня Андреева е че държавните болници са тежко задлъжнели.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв