Свързани новини

02.08.2021 14:08

1 млн. българи не могат да си позволят почивка

Видян 2361 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

972 328 българи не могат да си позволят лятна ваканция, сочи проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП).


Работниците с ниски доходи са сред 35-те милиона от най-бедните европейци, които не могат да си позволят лятна ваканция, съобщи КНСБ.


От ЕКП посочват, че като цяло почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, но за голяма част от семействата с ниски доходи са все още лукс. 28% от гражданите на ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома си, като 59,5 на сто от тях са с доходи под прага на бедност.


Според данните най-лоша е ситуацията в Гърция, където 88,9% от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка, следвана от Румъния (86,8%), Хърватия (84,7%), Кипър (79,2%) и Словакия (76,1%). В България този процент е 71,6 на сто.


Италия има най-голям брой хора в тази категория със 7 милиона, следвана от Испания (4,7 милиона), Германия (4,3 милиона), Франция (3,6 милиона) и Полша (3,1 милиона).


От ЕКП посочват, че много европейци, чийто доход е под 60% от медианната заплата за съответната страна, са безработни или пенсионирани, но в тази група попадат и милиони нископлатени работници, особено тези, които получават законоустановената минимална работна заплата.


Минималните заплати поставят работниците в риск от бедност в поне 16 държави -членки на ЕС, а според Европейската комисия 22 милиона работници получават по-малко от 60% от медианната заплата за съответната страна, напомнят от конфедерацията.


Анализ на данните на Евростат от ЕКП и института ЕTUI показва, че неравенството при почивките между хората с доход под 60% от медианната заплата и тези с възнаграждения над този праг се е увеличило в 16 държави-членки през последното десетилетие. Например в Румъния 86,8% от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка в сравнение с 46,7% от работещите с доходи над 60% от медианната заплата. Тази разлика се е увеличила със 17,1% от 2010 г. насам.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв