Сглобката ще продължи да съществува и всичко, което се случва е един цирк. Това каза в предаването „Тази сутрин“ бившият говорител на двете служебни правителства Антон Кутев.


„Основният въпрос сега е дали сглобката ще остане на власт. Ето защо нося в папката милиард и половина причини, защо тя ще остане на власт. Става дума за АМ „Хемус“, за която се опитвам да говоря вече няколко пъти, но в момента вече имаме повод – това са няколко въпроса от депутата Станислав Балабанов, на които ресорният министър отговори“, обясни той.


Антон Кутев подчерта, че от отговорите на министъра на регионално развитие, които са публични, става ясно, че по договора от 2018 г. за лотове от 1 до 6 на „Хемус“, който е за малко над 1 милиард лева, са изхарчени почти всички пари, а изпълнението е под 20%.


„Ето как действа сглобката… Защо финансовият министър Асен Василев, който имаше огромен интерес към инхаус процедурите при първото правителство на Стефан Янев, сега не казва нищо и не се интересува как и къде са похарчени тези пари. Първите плащания са направени по времето на кабинета „Борисов“. И ето ви я сглобката“, каза още той. Това държи Сглобката.


Кутев припомни също така, че в момента се води едно дело за пране на пари и то само за единия лот от магистралата. В също време парите са свършили, а строителството на голяма част от лотовете въобще не е стартирало, поясни той.


Бившият говорител на двете служебни правителства коментира още, че основните две заявки на сглобката са борбата с корупцията и довършването на съдебната реформа. „Как се борим с корупцията, след като милиард и половина са похарчени без да има какъвто и да било резултат, а ние не питаме?“, попита той риторично от ефира на bTV.


Според него „цялата логика на сглобката е в борбата за властта и за парите“. Той сподели, че много ясно си спомня отношението на Кирил Петков и Асен Василев по тази тема.


„Ние бяхме в една лодка, когато тези неща станаха ясни. Но тогава ни казаха: „Спокойно, ще построим магистралата“. Минаха обаче шест години – всички пари са платени, а магистралата я няма“, категоричен е той.


Регулаторите вече са поделени според Кутев. Това със самото гласуване на Конституцията вече е решено.