Свързани новини

18.03.2012 17:05

1,5 млн. за другар на Първанов в основата на скандала Хохегер

Видян 2533 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Първанов отдавна има зъб на Моника Йосифова заради загубена от израелец, близък до неговия кръг, поръчка за лобиране, сензационно оповести Голямото жури на Дарик радио. Така обясни скаднала Хохегер.
И наистина, справка в сайта Europe.bg показва точно такава история. Гоцевото лоби в партията губи 1,5 милиона от поръчката, взета от Хохегер, която е била обещана на друг лобист. Дори е подготвен договор с фирмата на Шимон Шевес "Ай Джи Интернешънъл". Шимон Шевес, според подадената в министерството кандидатура е работил по проекти , свързани с отношенията на България с  иракския дълг чрез офшорката му. Темата за отношенията с онази държава по времето на Саддам са близки до сърцето на Първанов. Все пак точно неговият близък приятел Петър Манджуков прави операцията “петрол срещу храни”, която в свое интервю случайно нарече “оръжие срещу храни”. Тя вкара БСП в грандиозен международен скандал, а Гоце като президент не получи нито една покана да гостува във водеща страна от НАТО, освен протоколните визити в Брюксел, които нямаше как да му бъдат отказани – все пак сме член на ЕС.
Много интересно по договора на Шевес е, че сумата – никак не малка, включва авансово плащане. “Срокът на договора е осем месеца”, обявява на брифинг тогавашният външен министър Калфин, който преди това е международен съветник на Първанов и това го изстрелва в правителството на Станишев. Всичко изглежда като пито-платено. Но Шимон Шевес не представя свидетелство за съдимост, което е условие по договор.
Шпигел разкриват личността и участието му в скандали. Всичко започва с една дребна на пръв поглед афера около даренията за предизборната кампания на израелската Партия на труда през 1995 от фирмата АББ. През април 2002 г. служители на немската федерална криминална служба претърсват бюрата на немския клон на АББ. В кабинета на бившия шеф Михаел Рор откриват записки от 14 юни 1995 г. Под “Израел” Рор е записал собственоръчно: “За работата на Рабин оттатък – Зимон Чебес (името е записано умишлено изкривено), платен от Г минимум 15 000 на месец плюс 5 милиона при организиране на успешна кампания.
Разследването показва, че зад фигуриращия в бележките Чебес не става дума за тогавашния израелски министър на външните работи Шимон Перес, както предполагат първоначално немските криминалисти. Записките и сумите се отнасят за бившия директор на службата на президента - Шимон Шевес.
Той е един от близките съветници на убития през ноември 1995 израелски министър-председател Ицхак Рабин. Апропо, синът на Рабин – Ювал, е съдружник на Шевес.
През октомври 2000 г. АП съобщава, че Шимон Шевес е осъден по обвинения за подкупи, измами и лъжесвидетелстване за участието си в международни оръжейни сделки.
През 1999 година започва дело по обвинение, че е злоупотребил със служебно положение, за измама и подкуп. Шимон Шевес е обвинен, че възползвайки се от служебното си положение, е подпомагал бизнесмени, близки до него, да осъществяват проекти. Когато всичко това се разбира, поръчката на българското Външно министерство е спечелена от втория участник в конкурса – Хохегер. А Гоце никога не прощава на Станишев. Понеже не му се води мъжка битка, той започва да пуска стрели към Моника Йосифова. Естествено, без да й споменава името. Той специално отиде в сутрешен блок, за да заяви, че пиар агенции клатят държавата и едва ли не перат пари, въпреки че за какво пране става въпрос в държавни конкурси. Това естествено предизвика бурна реакция на обида от страна на пиар гилдията срещу Гоце, напомниха от Дарик.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.