Свързани новини

17.10.2014 12:08

1,3 млн. души убити от бедствия за последните 20 години

Видян 1194 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През 2013 година са отчетени 529 бедствия в световен мащаб. От тях 337 природни и 192 технологични.


Почти 100 милиона души са били засегнати от бедствията през миналата година.


Позитивното е, че има намаление на бедствията в сравнение с периода 2005-2011 година. Най-голям брой бедствия са възникнали през 2005 г., когато са отчетени общо 810 катастрофи.


Въпреки това няма съмнение, че изменението на климата ще доведе до увеличаване на честотата, последствията и броя на засегнатите. 87 на сто от хората, засегнати от природни бедствия през 2013 г., живеят в Азия, където са отчетени 41 на сто от всички бедствия през това десетилетие.


Броят на смъртните случаи, причинени от природни бедствия през 2013 г., е почти 80 на сто по-нисък от средния за десетилетието. Двете най-смъртоносни природни стихии за миналата година са тайфунът „Хайан" във Филипините и наводненията, причинени от мусонните дъждове, в Индия. Тайфунът е причинил смъртта на 7968 души, а наводненията в Индия на 6054.


Най-тежкото технологично бедствие за 2013-а е експлозията във фабрика за фойерверки във Виетнам, която засегна 4500 души.


Тези данни бяха оповестени по време на форум „Бедствия, аварии и катастрофи: подготвени ли сме?", организиран от представителството на Европейската комисия у нас, съвместно с Български червен кръст.


Влиянието на бедствията през последните 20 години е било опустошително. Над 4,4 милиарда души са засегнати, 1,3 милиона души са загинали.


Всяко едно евро, инвестирано в превенция, спестява между 4 и 7 евро, които трябва да платим после за преодоляване на щетите от бедствията, коментира Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК у нас.


Бедствията са нещо, което за съжаление все повече и повече ще ни засяга, подчерта той. Председателят на БЧК Христо Григоров изтъкна, че целта на форума е да се засили вниманието на хората и политиците върху проблематиката. Бедствията са нещо, което в последните години непрекъснато ни съпътстват, подчерта той. Ако имаме правилна подготовка за реакция при кризи, щетите ще са значително по-малко, смята Григоров.


По думите му бедствията у нас показват влиянието на човешкия фактор за причиняването на бедствени ситуации. България няма право да губи повече човешки животи, категоричен е Христо Григоров.


Стотици милиони се дават целогодишно за преодоляване на щети от бедствията, коментира той. По думите му тези средства е можело да се инвестират в инфраструктура, в изследвания в медицината и други.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби