По-рано в пленарна зала премиерът Сергей Станишев призна, че темпът на икономическия растеж в България може да бъде нарушен, ако заради световната финансова криза стагнацията в рамките на страните от ЕС се увеличи.
10.10.2008 18:50

1,206 млрд. лв. от излишъка ще бъдат похарчени до края на годината

Видян 1425 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-рано в пленарна зала премиерът Сергей Станишев призна, че темпът на икономическия растеж в България може да бъде нарушен, ако заради световната финансова криза стагнацията в рамките на страните от ЕС се увеличи. Станишев каза това в парламента по време на представянето на внесеното от кабинета проекторешение за разпределение на излишъка в бюджет'08.


Предпазливата ни политика, гарантираща финансовата стабилност, се оправдава от сегашната несигурна международна среда, каза министър-председателят. Той отново подчерта, че българската банкова система е стабилна и няма заплаха за депозитите на гражданите. Станишев припомни решението на кабинета от четвъртък за преминаване към защита на влоговете до 100 000 лв.


Той декларира, че страната ни разполага с ресурс при по-сериозно влияние на световната криза да предприеме допълнителни мерки. Ситуацията се следи ежедневно и отговорно, добави Станишев.


Той призова бюджетът за 2009 година да бъде обсъден отговорно, за да се постигне минимизиране на ефекта от кризата върху страната ни.


Министър-председателят припомни, че преизпълнението в бюджета над заложените три процента, което е в размер на над 1.2 млрд. лв., ще бъде разпределено в два пакета – социален и инвестиционен.


Два са основните пакети, които ще бъдат финансирани - социален и инвестиционен. От инвестиционния пакет 90 млн. лв. са предвидени за изграждането на автомагистрала „Тракия”. Същата сума отива и за текущ ремонт на пътната инфраструктура и обезщетения за имоти, засегнати от национални инфраструктурни обекти. 30 млн. лв. ще бъдат предоставени на Национална компания „Железопътна инфраструктура” за изграждане, ремонт и експлоатация на жп-съоръженията.


В социалния пакет - 90 млн. лв. са за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври 2008 г. за осигурителен доход към 31 декември 2007 г. За еднократна добавка към пенсиите през декември - 33.500 млн. лв./www.darikfinance.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог