Свързани новини

29.04.2021 14:22

1/2 от младите българи пушат

Видян 1091 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Между 45% и 50% от младите хора у нас пушат., показват данните от проучване на "Коалиция за живот без тютюнев дим" и "Блу линк нет". Най-често младите пропушват между 15 и 19-годишна възраст. Една пета от тях започват още между 10 и 14 години.


95% от запитаните не одобряват тютюнопушенето от бременни жени или млади майки, а над 60% от младежите са против рекламирането на тютюневи изделия, но въпреки това пушат.


Младите започват с фабрични цигари, а една от тях с наргиле. Все по-популярни сред тях са нагреваемите цигари заради възможността да се пушат на закрито, казва д-р Маша Гаврилова от Коалиция „Живот без тютюнев дим“. По думите ѝ наргилетата са не по-малко опасни за здравето.


„Вдишването на дима става много по-продължително, отколкото да изпушиш само една цигара и да спреш да пушиш за известно време. Има горене, има изпаряване, наистина са по-вредни“.


Специалистите призовават да се следи за спазване на забраната за пушене на закрито. Д-р Гергана Гешанова припомня, че пасивното пушене е почти толкова вредно, колкото и активното.


„Ако забраната, която беше въведена, се спазва, това в някаква степен ще предпази младите хора, които най се включват в тези заведения. И ще бъде нещо добро за здравето им. Това са местата ,където хората най-активно дишат и поемат всичко вредно“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева