Свързани новини

16.11.2010 16:16

1,2 млн. българи под границата на бедността

Видян 1760 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Минималната работна заплата трябва да бъде поне 270 лв., за да се доближи нетният размер на този доход до нивото на бедност, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той алармира, че в момента, след удръжките около 1,2 млн. българи едва свързват двата края със  190 лв. на месец.


„Линията на бедност за 2011 г. - 211 лева не гарантира задоволяването на минимални жизнени потребности“, заяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любен Томев. Той отхвърли методиката на НСИ, която не отчитала правилно  разходите за храна на всеки пети най-беден българин.„Обективните данни показват, че линията на бедност трябва да се фиксира в настоящия момент на 250 лв“, категоричен е Томев.


В случая оставаме с убеждението, че линията се манипулира (адаптира) към ниските доходи в страната с политически цели и избягването на „неудобни сравнения” с останалите страни от ЕС, допълват от КНСБ.


Тревога будят синдикалните анализи, че 159 000 души са били съкратени от работодателите си от средата на 2009 г. до средата на 2010 г., като почти 60% от тях са трайно без препитание. „Икономиите от съкращенията на практика не се трансформират в увеличение на заплатите на оставащия персонал“, допълва Томев.


Анализът на КНСБ показва, че за догодина се очаква прираст на заетостта само с 1%. Известна несигурност съществува в бюджетната сфера, където замразяването на заплатите ще окаже натиск върху потреблението. Така издръжката на живота до края на годината може да се увеличи с 8-9 % на годишна база.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог