Свързани новини

21.11.2023 17:23

0 лв. увеличение за университетските преподаватели от Академика, вземат по-малко от учителка

Видян 4812 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Промяната подмина ВУЗ-овте и културата въпреки клетвите в 24 май

За поредна година финасовият министър Асен Василев и мандатоносителите от  ППДБ в кабинета на академика Николай Денков не дават по-високи заплати за университетските преподаватели. Това е третият бюджет, който формира настоящия шеф на МФ и съпредседател на Промяната. Напомняме, че той представи първия си план-сметка за държавата още в правителството на Петков-Нинова между ПП, БСП и ДБ, в който Денков беше образователен министър и използва случая да се самопроизведе в академик. При 2 от бюджетите същият е премиер и сега заплатите на професорите в СУ са под учителските.


Сега обаче НЕкоалиционните партньори от ГЕРБ и ДПС критикуват бюджетана Василев и искат неговото пренаписване. Раздорът в Сглобката е заради разпределението на заложените рекордни разходи от 84 млрд. лв., които се разбраха да прекроят. От тази сума, близо 10,8 млрд. или около 13% се очаква да е дефицитът на Държавното обществено осигуряване (ДОО), чиито разходи стигнаха 24 млрд. лв.
В сравнение с 2022 г. разходите за пенсии се вдигат с 2,4 млрд. лв. главно заради заложената по закон актуализация на пенсиите от 1 юли с 11% по т.нар. швейцарско правило, но и като резултат от повишенията в последните 3 г. Предвидени са увеличения и в МВР и в държавната администрация за близо 2 млрд. лв. Има и увеличение на заплатите на учителите, но то е наполовина от обещаното. Те обаче все пак ще вземат повече от професор в СУ например или дори ректор, тъй като университетските преподаватели остават без скок на доходите.


„Делът на разходите за висше образование като процент от БВП ще падне за трета поредна година (от 0,76% през 2021 г. на 0,6% за 2024 г.)”’, отчете бившият образователен министър, още по-висш служител в МФ, а в момента депутат Красимир Вълчев. Той подчерта, че това е трети проектобюджет на Василев и Денков (б.р. първия път като министри – единия финансов, а другия – ресорен, в кабинета Петков-Нинова), трето поредно намаление.


Проектобюджет 2024 не предвижда нищо допълнително за висше образование. Няма да продължи нито 1 от политиките, които се провеждаха предходните години. Не са планирани допълнителни средства за скок в зависимост от оценка за качество и реализация. Висшето образование е единствената публична система, в която финансирането зависи от оценка.

Няма да има и повишаване на минималните възнаграждения за академичните длъжности. Ще се задълбочи изоставането от останалите сфери.  Има и намаляване на разликата във финансирането между различните професионални направления.
Висшите училища ще трябва сами да се справят с увеличената обща МРЗ и разходите за издръжка. Няма да има повишение и на стипендиите на студентите и докторантите, поради което реалният им размер ще намалее заради инфлацията.
„Но важното е, че имаме академик за министър-председател”, коментира Вълчев.


Напомням, че подобно намаление има всеки път в бюджетите на Василев и Денков има и за културата. При първия си бюджет Василев и Денков уж взеха 20 млн. лв. от прокуратурата, за да ги дадат на ВУЗ-овете, но „забравиха”, та едва при актуализацията през 2022 г. справедливостта възтържествува. Именно те уж искаха баш 24 май за национален празник вместо 3 март,  тъй като много държали на духовността и просветата.


Съвсем скоро, за да има пари за пенсии и други социални плащания, трансферите от бюджета, т.е. от данъкоплатците, ще са половината от средствата за ДОО, за да попълнят недостига от осигурителните вноски. В момента съотношението пенсионери-работещи е почти изравнено – 2,026 млн. възрастни срещу 2,220 млн. трудещи се. Финансови експерти предупредиха, че при тези темпове на ръст на пенсиите в близките години ще има затруднения.


Орязването в сектора идва, за да закрие някаква част от бюджетния дефицит, който само ще нараства. На фона на експертните оценки  на редица икономисти, че приходната част в бюджета за 2024 г. не може да бъде изпълнена сега Василев обачеи, че е „краен оптимист”.  




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв