Свързани новини

29.06.2021 18:00

0,03% невалиден вот в Благоевград, със 167 пъти по-малко от 2019 г.

Видян 5566 пъти | Коментари 5
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път имаме избори без бракувани бюлетини, сочат данните от частичните кметски вот, проведен в неделя, предаде Сега. Невижданият резултат се дължи промените в Изборния кодекс (ИК), които наложиха изцяло машинно гласуване. Вотът също е първият проведен според новите правила и се смята за генерална репетиция на парламентарния.
Напомняме, че дълги години огромният дял на недействителните бюлетини будеше съмнения за честността, качеството на изборния процес и крайния му резултат. Така през 2019 г. Асоциацията Прозрачност без граници алармира ЦИК и правната комисия към НС за безпрецедентно висок брой невалидни бюлетини в двата тура на местните избори. Тогава на национално ниво броят им достигна историческия максимум от 466 077 или цели 15% от всички. Средно на всички избори бракуваните гласове са поне над 5%.
Сега обаче на този вот за първи път бе реализирано т. нар. масово машинно гласуване. То формално е наричано така, защото само в секциите с под 300 избиратели се гласува по традиционния начин. Но дори и непълно въведено, машинното гласуване на фактически унищожи невалидния вот. При урните с машини е ясно защо – гласоподаването чрез самото устройство няма как да бъде неправилно, то винаги е валидно. Но математически процесът засяга и останалите секции – просто избирателите там са малко, грешките представляват минимална стойност.

Така например едва 5 са недействителните бюлетини на вота в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 иВан Гог-ов 29.06.2021 23:55

    Сега с това машнно гласуване, много се тревожиме за ГЕРП и ДПС как ще "гласуват" с около 500 000 мъртви души, които винаги до сега на всички избори бяха събъждани за гласуване и отдаваха гласовете си предимно заГЕРП? Няма как да ги докарват в Изборните секции, за да "гласуват" над 500 000 починали българи.

  • 004 мутри, марш от родината ни 29.06.2021 21:26

    Анастасия Гешева... край с папкането. Келнерът е тук. Трябва да плащаш, независимо, че "не харесваш тиквата". Всичко което ти е дал за да гласуваш за хунтата, под каквато и да е форма трябва да го върнеш до стотинка. Яловите служби ще бъдат съкратени и калинките до една на полето с мотиките. Лек сън, другарко. И лап-лап пожарникарския!!!

  • 003 Anonimen 29.06.2021 18:47

    Г-це/г-жо/Гешева,след като добре владееш "схемите" защо не "светнеш" обществото какви схеми му прилага Радев ? Всеки "истински"борец за демокрация и свобода не говори "загадъчно" а с факти, искам да се запозная с твоите факти ! Ти си типичният пример за комунист-гербераст, само разтягане на локуми по турски без покритие и с много манипулация ! Гушни си червената книжка и не се занимавай с пропаганда и манипулация !

  • 002 Анастасия Гешева 29.06.2021 12:19

    Традиционните „опозиционни“ медии громят яко Бойко, обаче за тях не съществуват Пламен Узунов и Николай Копринков. Точно както преди 10 години за тях не съществуваше и Бойко! Огнян Стефанов не се срамува да си признае, че някога харесвал Бойко и го славел. Аз никога нито съм го харесвала, нито съм го славела. Разлика намирам тук. Как да му вярвам, че прогледнал? Вярно е, всеки може да си обърка в преценката, ама защо тогава и сега очите на Стефанов например, той е от най-предните медии плюещи по Бойко, са слепи за схемите на Радев? Защо мълчат по въпроса Дремджиев, големият борец срещу статуквото и мафията? Също и Сега, Честно казано, Дневник, Капитал, Дарик нюз, Електронен вестник, списъкът пак става дълъг, както досега беше дълъг по отношение на ГЕРБ. Нещо повече, изброените медии насаждат новия политически герой Славчо като активен борец срещу Бойковизма и Гербавизма. А той, Славчо, е всичко друго, но не и такъв борец!!! Защо пак се повтаря познатото? Защо се повтаря и в исторически план? Докога крякащите за свобода на словото медии ще обслужват българското задкулисие? Точно в момента става пред очите ни. Преминаването на власт, пари и влияние от едни ръце в други в задкулисното пространство, ние всички виждаме, че завесата се мърда, защото зад нея се движат фигурите, обаче медиите мълчат за завесата и са фокусирани само в ъгъла на сцената. Защо отново? П.П. Вестник Сега днес, Диян Божидаров – Слави Трифонов е новият голям човек в политиката! Повтаря се същото както при ГЕРБ. С 28% избирателна активност, хипотетично „избраният“ кандидат на Славчовото недоразумение, е спечелил точно 10% от гласовете! 10%!!! И този факт отново става повод вместо да се скрият, те бият тъпана как са новите големи хора в политиката?!? Това се нарича измама и манипулация, нарича се зорлем правим нещо.

  • 001 Спомнете си как ГЕРБ печели избори и прави договорки задкулисно с ДПС… 29.06.2021 12:16

    https://www.youtube.com/watch?v=lYeJYWk1RCE “Имаме 900 гласа в Столипиново… Без тях щяхме да загубим изборите”; “Г-н Захов, може да го похваля, направи доста бюлетини невалидни..има няколко начина. Всички знаем, че това е един от начините с който може да имаме преднина..” ”Официално има ден за размисъл, неофициално за нас няма!” “И както се молим за Исус, по 4 по 5 да гласуват ромите за нас….” Мамин Тотев: https://www.youtube.com/watch?v=lYeJYWk1RCE

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог