Самолет Ан-124 Руслан лети от Бургас към Киев

Свързани новини

21.02.2022 18:02

Нинова покрива износа на оръжие към Украйна?

Видян 3207 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не е имало български военни пратки за Киев, обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.


 


Коментарът и е във връзка с информацията, че Украйна е използвала боеприпаси произведени в България при обстрел в Донецката народна република, като бяха и показани образци.


 


Напомняме обаче, че в края на януари от 19 минути единствени съобщихме как радарите засякоха тежко товарен самолет Ан-124 (Руслан) да лети от Бургас към Киев, а стоката му така и остана неясно. Това се случи на фона на силното изостряне на отношенията между Русия и НАТО покрай бившата съветска република. Тогава нито една медия у нас не повдигна темата.



„Поисках да се направи пълна проверка на документите на Междуведомствената комисия за експертен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към Министерството на икономиката и индустрията. Няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие и стоки и технологии с двойна употреба за Украйна“, категорична бе Нинова.



Тя поясни, че това е наложена практика в България, веднага след подписването на Минските споразумения през 2014 и 2015 г., но медийната информация сочи друго.  Припомняме, че през 2018 г. от 19 минути единствени писахме как българско оръжие незаконно пристига в бившата съветска република.


 


Тогава съобщихме за репортаж на руската телевизия НТВ, който разкри как Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продават оръжия на собствените си противници от другата страна на барикадата, а след това следите се замитат чрез  инциденти в оръжейните складове и заводи. В репортажа се спомена за продукцията на Арсенал и държавния ВМЗ-Сопот, която по заобиколен път достига до бойните полета на гражданския конфликт в Украйна.


 


„Важното е нашата военна промишленост да работи и да се развива. Тепърва ще се изяснява, ако тези боеприпаси наистина са български, как са попаднали в Донбас", загатна на свой ред министърът на отбраната Стефан Янев от авиобаза Граф Игнатиево.



Ако товарът на Ан-124 наистина е военен, то излиза, че България подпомага военен конфликт в страна, където живее най-голямата българска общност зад граница.


 


Кирил Пламенов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 22.02.2022 16:40

    Авторчето ,чул ли си че самолетите кацат на междинни летища за презареждане с гориво.Само тоя самолет ли е кацал на БУРГАС ,аз знам няколко.

  • 001 Anonimen 21.02.2022 19:20

    "Подпомага военен конфликт" ? Нали според Русия няма такъв? И според мен няма - има Руска инвазия в Украйна !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.