Намиращите се на мястото могат да напуснат обекта от 14:00 ч. московско време в сряда, без да носят оръжие или боеприпаси, се казва в изявление на властите късно във вторник

Свързани новини

20.04.2022 13:40

Москва: Киев предава собствените си бойци, като не дава заповед за сваляне на оръжието

Видян 1570 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руското министерство на отбраната удължи срока на предложението за капитулация на останалите украински сили, които се намират в стоманодобивния завод "Азовстал" в черноморския пристанищен град Мариупол, след като във вторник те отказаха да го напуснат през хуманитарен коридор.




Намиращите се на мястото могат да напуснат обекта от 14:00 ч. московско време в сряда, без да носят оръжие или боеприпаси, се казва в изявление на властите късно във вторник.




"Руското ръководство гарантира запазването на живота, пълната безопасност и предоставянето на квалифицирана медицинска помощ на всички, които сложат оръжие", се казва в съобщението.


 


"Страната многократно е доказвала хуманното си отношение към предалите се украински войници по време на конфликта и този път ще бъде спазен срокът на Женевската конвенция за военнопленниците", настояват от министерството.



За да могат да напуснат стоманодобивния завод, украинските командири в него получават заповед да установят непрекъсната радиовръзка с руските сили, да прекратят всички военни действия и да издигнат бели знамена по периметъра на "Азовстал".


 


 


Предложението за слагане на оръжие, отправено към "бойците от националистическите батальони и чуждестранните наемници", се повтаря въпреки "липсата на каквито и да било елементарни стъпки от страна на киевските власти, насочени към спасяването на военнослужещите на страната им", се казва в изявлението.




Членовете на прочутия батальон "Азов" вече получиха възможност да се предадат в неделя и вторник, но и в двата случая не се възползваха от предложението.




Прехванатите съобщения от "Азовстал" показват, че украинските командири "осъзнават безнадеждността на положението си и са готови да сложат оръжие, но само при съответна команда (заповед) от Киев", която украинските власти отказват да дадат, настоява министерството. Ако се предадат без одобрението на правителството, могат да бъдат изправени пред военен съд, като е възможно да бъдат осъдени на смъртно наказание, се казва още в съобщението.


 


 


Москва определи подобни действия на Киев като "предателство спрямо украинските военнослужещи и членовете на националистическите батальони" и отново го призова да "прояви здрав разум, да даде съответните указания на бойците да прекратят безсмислената съпротива и да излязат през хуманитарни коридори".




Ако украинското ръководство отново не издаде подобна заповед, командирите или обикновените военнослужещи трябва сами да вземат решение да свалят оръжието, за да оцелеят, се казва още там.


 


 Стратегическият град Мариупол е свидетел на най-тежките сражения по време на продължаващия конфликт между Русия и Украйна и е подложен на огромни разрушения. Сега тя е почти изцяло контролирана от руските сили, а Азовстал остава последният джоб на украинската съпротива.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак