Китайски военноморски кораби на патрулна мисия. © AFP / Австралийски сили за отбрана

Свързани новини

15.04.2022 18:00

Китай изпрати самолети и военни кораби на масирана патрулна мисия в Тайванския проток

Видян 6455 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Китайските военни организираха мащабна военноморска и въздушна патрулна мисия и проведоха учения в близост до Тайван на фона на посещението на американски законодатели на самоуправляващия се остров.


След пристигането на американската делегация в Тайпе в четвъртък китайското външно министерство поиска от САЩ "да прекратят официалния обмен с Тайван и да не продължават да вървят по опасния път".


В петък последва демонстрация на сила, като разрушители, бомбардировачи, изтребители и друга техника от различни части на Китайската народноосвободителна армия бяха изпратени на мисия за патрулиране в Тайванския проток. Бяха проведени и учения, които симулираха внезапна атака в морето, заяви старши полковник Ши И, говорител на командването на Източния театър на НОАК.


Според Ши този ход е в отговор на "погрешните сигнали" за Тайван, идващи от САЩ. Въпреки че са обречени на неуспех, "триковете" на Вашингтон все още са опасни, заяви говорителят. "Който си играе с огъня, ще изгори", предупреждава той.
 
 
 
По-късно говорителят на китайското министерство на отбраната У Циен поясни какви са тези "погрешни сигнали", като заяви, че продължаващото посещение на делегация от американски конгресмени в Тайван нарушава политиката на Пекин за "един Китай", влошава двустранните отношения между двете страни и допълнително увеличава напрежението в Тайванския проток.
 


Тайван е "свещена и неразделна част от територията на Китай", настоява Ву и добавя, че военните на страната са готови да предприемат "всички необходими мерки, за да осуетят решително всякаква намеса на външни сили и сепаратисткия заговор за "независимост на Тайван".
 
 
© AFP / Австралийски сили за отбрана



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 15.04.2022 19:19

    САЩ и в Тайван ли гласи война?Не им е работа там,както нямаха в Украйна,но сглобиха войната.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион