Има обаче и строители, които  не връщат на клиентите си дори заплатеното от тях и така реализират двойна печалба.
За един такъв случай разказват с документи измамени в нашумелия и много търсен квартал Манастирски ливади-запад

Свързани новини

06.04.2022 10:44

Експоловинката на банкерката Славова продава едни и същи апартаменти 2 пъти

Видян 5105 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Много строителни фирми започнаха да вдигат неправомерно цените при вече сключени предварителни договори и платен голям процент от стойността на имотите. Ултимативно отказват прехвърляне на имота, ако не се платят суми от порядъка на 20 до 40% по-високи от първоначално договорените.


 


За тези, които нямат възможност да платят или не искат да го сторят, обикновено им се връщат дадените преди години пари, евентуално с малка неустойка и „пито-платено“. А инвеститорът продава вече изградения с чужди пари имот на сегашна пазарна цена с една доста добра печалба.


 


Има обаче и строители, които  не връщат на клиентите си дори заплатеното от тях и така реализират двойна печалба.



ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!




За един такъв случай разказват с документи измамени в нашумелия и много търсен квартал Манастирски ливади-запад. В редакцията сме затрупани с десетки удоставеряващи историята, която ще ви разкажем актове, писма, залози, запорни, договори, сигнали и ноти. Ето го и казуса:



На ул. Синанишко езеро 23 преди повече от 3 години започва изграждането на сграда от фирма Джи Ейч Инженеринг Груп ООД. Дружеството първоначално е на Пламен Димитров Хинчовски - собственик на ресторант Ориент гардън в Лозенец и бивша половинка на банкерката и бивша келнерка Петя Славова, нашумяла отново поради кандидатирането на изп.директор на банката й за шеф на БНБ, като в бизнессредите се говори, че след раздялата им тя започва да контролира част от този строителен почин.  



Имаме информация за цяла схема със случаи като този, за който ще ви разкажем, включително такива, които са причинени на изгубили парите си, вложени в жилище известни журналисти.  Но да се върнем на конкретната история...
За Хинчовски в момента на старта няма никаква, освен светска, информация в медиите.


 


Този факт и това, че сградата се продава с посредничеството на една от големите агенции за недвижими имоти – Арко риъл естейт, спечелва доверието на невинните купувачи.


 


Инвеститорът е представен, като сериозен бизнесмен с „много успешно реализирани проекти“, дори построил сграда на годината за 2018г.



В процеса на строителството с 50% участие влиза и Албен Варадинов Галев. Когато имотите вече са разпродадени със сключени предварителни договори, на никой от клиентите-кредитори не му хрумва да провери този нов съдружник във фирмата.



Месеците си текат, изтичат всички възможни крайни срокове по договорите за въвеждането на сградата в експлоатация, а на строежа се вихри истинска самодейност. През по-голяма част от времето няма правоспособно техническо лице. Сменят се всяка седмица различни бригади „строители“. Твърдят, че не им се плаща. Всичко се прави само по документи.



И въпреки всичко в началото на 2022 година, като че ли всички мъки са към своя край. Строителството приближава заветния АКТ 15. Според предварителните договори на мнозина от клиентите, това е моментът за нотариално изповядване на сделките.


 


Точно тогава упорито сред работниците започва да се коментира, че съдружник прави огледи с брокери и препродава имоти в сградата. А за всички имоти се знае, че има сключени предварителни договори още от самото начало.
На въпроси, зададени от вложителите към отговорния брокер в Арко риъл естейт – Виля Вълкова и към юристконсулта на агенцията и пълномощник по предварителните договори на инвеститорите с техните клиенти – Боряна Савова, двете дами отговарят, че всичко е наред и проблеми няма.


 


Докато в един момент от агенция Арко риъл естейт изпращат писмо, с което със ЗАДНА ДАТА се разграничават от Джи Ейч Инженеринг Груп ООД и съветват хората да си търсят правата. А те нямали нищо общо.


 


В следващите дни се разбира, че Албен Галев и Пламен Хинчовски прехвърлят всички имоти, за които има предварителни договори на свързани с тях лица и фирми. Сред тях са приятелката на Пламен Хинчовски – Анна Панайотова, която се сдобива с един апартамент и едно ателие. Единият от работниците Димитър Чорбаджиев се сдобива с апартамент като физическо лице и с още два имот с гаражи като съдружник във фирма ДЖОЙ ТУР ЕООД, с която е в съдружие с дъщерята на Албен Галев – Елица Галева. Друг работник - Тахир Слим Сполу, се сдобива и той с ново жилище. Отделно Елица Галева, като собственик и управител на фирма Синдром ЕООД се сдобива с два апартамента и три гаража.



За всеки случай, Елица Галева дава чрез фирмата си Синдром ЕООД на фирмата на баща си заем от 250 000 лева, като залог е строящата се сграда. Така и да остане нещо, за което да претендират измамените, то ще отиде за погасяването на този фиктивен заем.


 


Интересен и за НАП би бил фактът, че имотите са продадени на данъчна оценка или близка до данъчната, което е парадокс при условие, че има сключени предварителни договори за много по-висока стойност. Сумите от сделките веднага са били прехвърлени на АЛВИ ИНВЕСТ ООД със съдружници Албен Галев и съпругата му ВИОЛЕТА МЕТОДИЕВА ГЕОРГИЕВА-ГАЛЕВА, – майка на Елица Галева с основание „заем“.



Впечатляваща е и скоростта, с която са били изповядани сделките. Буквално за 2 дни са прехвърлени 15 имота и всички при нотариус Нели Лукова.



Тъй като Албен Галев и Пламен Хинчовски не си вдигат телефоните, когато ги търсят вложителите,  от тяхно име с потърпевшите преговарят Виолета Галева и Елица Галева. Идеята е да смекчат гнева на измамените и да ги залъжат, като им върнат част от дадените преди три години пари без всякакви неустойки.



Така да се спрат всички дела и да не се даде публичност.



А хората да бъдат доволни, поне че взимат нещо. За жалост това е изпитана схема, която е проработила и преди за друга сграда на двамата бизнесмени, строена на ул.Ралевица в същия квартал.


 


Тогава, за да си върнат някакви пари, вложилите средства в обект там са си замълчали и не са раздухали случая.
Има обаче една жена, която не е мълчала и това е бившата г-жа Тадаръкова – тв звездата Светослава Рудолф – друга известна журналистка като онази, за която по-горе споменахме, че остана без пари и без жилище по схемата.


 


Друга интересна подробност е, че управителят и собственик на агенцията имоти Арко риъл естейт, Евгени Пламенов Василев е съдружник с Албен Галев и Пламен Хинчовски, както и с юрисконсулта на агенцията Боряна Савова (чийто брат също има апартамент в сградата) са съдружници в една компания, която строи къщи в Бояна - Бояна Лъкшъри Резиденс. Факт, който поражда основателни съмнения относно ролята на агенцията в цялата история.


 


Запознати със схемите юристи коментират, че тази схема е стара и се е превъртала в началото на 90-те години, но сега отново е станала актуална, заради високите цени на имотите.


 


Реално съществуват законови дефицити, които правят инвестирането в имот на „зелено“ в България едно наистина рисково начинание, а предварителните договори са като котка в чувал.


 


За да не се случват подобни ситуации е необходимо те да се подписват пред нотариус и да могат да се вписват в Агенцията по вписванията, каквато възможност в момента законодателят не предвижда.




Иначе предприемачът казва: „ти имаш ли Акт 16 – нямаш, за какво ми говориш”, както е станало и в случая с измамената известна журналистка. Построява дружеството  сграда с твоите пари като безлихвен и невъзвръщаем кредит, а после я продава на многократно по-висока цена другиму. На човек, който дори не подозира каква тежка карма си слага на главата.


 


 


Пламен Валентинов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв