Свързани новини

25.02.2009 17:20

П.Димитров: Продължават разговорите с единствения кандидат за "Кремиковци"

Видян 1719 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След оттеглянето на украинската компания "Смарт груп" от разговорите за "Кремиковци", продължават разговорите с другия кандидат – бразилската CSN, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след съвместно заседание с председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране/ДКЕВР/ и представители на топлофикационните дружества в България, предаде  БГНЕС.


По отношение на "Кремиковци" министърът допълни само, че непрестанно се влошава ситуацията с цените на металите. Петър Димитров обяви, че начинът, по който се отчита топлинната енергия , не удовлетворява "Топлофикациите" и създава проблеми със събираемостта. "Топлофикациите" в София и Шумен са с принципал българската държава. Те ще работят без промяна на цените от 1 януари 2009 г. Без промяна в цените е и "Топлофикация"-та във Велико Търново", посочи министърът. Във Варна има сложна система за отчитане на използваната енергия, която се запазва. Във Враца увеличението е около 5 процента, но там има бонусната система и няма да се променя ценовата политика. В Казанлък няма битови потребители и продължава досегашната ценова политика. "Топлофикациите" в Пловдив, Враца и Казанлък наблягат на бонусните системи, за да не променят цените", уточни министър Димитров. Увеличението, което бе планирано от 1 януари с почти 18 на сто, не засяга "Топлофикациите" в Русе, Сливен, Габрово и Перник, защото те работят с въглища и не са увеличавали цените. На срещата представителите на топлофикационните дружества са изтъкнали, че нямат социална функция, тъй като са независими икономически субекти, обяви още министър Димитров. Той даде ясно да се разбере, че предстоят законодателни промени, от които ще последва промяна в начина на събиране на задълженията за парно.
Обсъжда се унифициране на уредите за дялово разпределение, за да не се получава закрепостяване към една или друга фирма. Това заяви Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. Уредите, които са монтирани в българските сгради, имат десетгодишен срок на експлоатация. Те бяха монтирани през 2000 година, припомни Терзийски. Фирмите за дялово разпределение трябва да бъдат на свободен пазар и да бъдат така добри да обслужат максимално коректно своите възложители. Трябва да има абсолютна свобода на потребителите да изберат начин на отчитане на енергията. Работна група в Министерството на икономиката обсъжда законодателни промени. Според тях „Топлофикация доставя до абонатната станция топлоенергия и си търси парите оттам. Една абонатна станция, една сметка“, каза Терзийски. Той даде пример с Полша, Румъния, Германия и Чехия, където е приложен този модел. В Румъния от 2005 година доставчикът на топлоенергия я предава до границата на собствеността, в случая абонатната станция. Консумацията в абонатната станция се обслужва или от специализирана фирма или от домоуправител в зависимост от компетенцията и желанието на собствениците. Това разпределение се прави в услуга и за сметка на потребителите в сградата. По този начин се управлява енергийната ефективност на сградата, каза Терзийски. Според него не може да има енергийна ефективност на петия етаж, а на първия няма прозорци. Управлението на етажната собственост е общо съществуване – изолации, покриви, чистачи- всички комунални услуги. На днешното заседание в Министерството на икономиката и енергетиката не е обсъждано криминализирането на кражбата на топлинна енергия. Разисквани са процедурите за възникнали задължения./



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец