Свързани новини

28.02.2018 14:42

Задържаха двама бивши кметове на Перник

Видян 1077 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След община Септември, новосформираното звено Антикорупция към Специализираната прокуратура удари и община Перник, която, по ирония на съдбата, е във фалит и с блокирани сметки. Разследването е за източване на над 1,2 млн. лв. през общината от фирми, които са извършвали услугите сметопочистване и сметоизвозване през периода 2012-2017 година.


Интересно е, че парите са дадени за несвършени услуги, а фирмите са собственост на един и същи човек. Вече има задържани две длъжностни лица – бившият кмет на общината Иван Иванов  и временно изпълняващия длъжността кмет на града- Илинка Никифорова.


Сметоизвозването в Перник се контролира неофициално от бизнесмени с широкоспектърна дейност, съобщи на брифинг в града ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев. По думите му управители на фирмите за сметосъбиране, сметоизвозване и снегопочистване са различни подставени лица. Чрез тези фирми през годините целенасочено, постоянно, методично е източвана община Перник, подчерта Гешев.


Досъдебно производство, по което се води разследване, е образувано през месец декември след сигнал от Агенцията за държавна финансова инвспекция (АДФИ). Първоначално данните са били за сключени неизгодни сделки, АДФИ е проверила период от 1 януари 2012г. до 31 декември 2016 г., свързан с дейността на различни длъжностни лица от община Перник.


Временно изпълняващ длъжността кмет със заповед е възложил сметопочистването на една фирма, при положение, че има действащ договор с друга фирма. За действието си се позовава на бедствие в Перник, посочи Гешев. По думите му бедствието е неработеща фирма в продължение на три дни. Ситуацията е създадена съзнателно, според разследващите, за да може управниците да стъпят на нея и да наредят сметоизвозването да се извърши от друга фирма. И двете фирми обаче, са под контрола на едно и също лице, поясни Гешев. В резултат за една и съща работа е платено веднъж на фирмата, която има договор и още един път на друга фирма, със същия контрол, като цената по второто плащане е 4 пъти по-голяма от стойността на първия договор. Т.е. за една и съща работа е платено 4-5 пъти, без тя реално да е извършена, без да има протоколи, без да се уточнят районите, подчерта шефът на Специализираната прокуратура.


Проверяваме хора, за които е публична тайна, че стоят зад сметопочистването, сметоизвозването, снегопочистването в Перник, съобщи още Гешев. Задържани за 24 часа са различни лица. Това не е окончателният кръг, разследваме кой реално седи зад тези фирми, кой е получил парите, къде са отишли, след като са ги получили, поясни Гешев.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец