Свързани новини

07.02.2018 15:42

Плевнелиев защити Ненчев за проваления ремонт на МиГ-29

Видян 1348 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Действията на бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на самолетите МиГ-29 от Полша бяха в синхрон с държавната политика”, заяви бившият президент Росен Плевнелиев. Той се яви като свидетел по делото срещу Ненчев, който е подсъдим за проваления ремонт на двигателите на самолетите. Според прокуратурата в периода май-септември 2015 г. Ненчев скрил в касата си договор с "РСК МиГ" и започнал преговори с Полша. По незнайни причини на делото се появи и бившият правосъден министър Христо Иванов, който разговаря с президента и адвоката на Николай Ненчев Радан Кънев, предаде Канал 3.


Плевнелиев разказа, че през периода 2014-2015 г. много пъти в кратък период от време руски военни самолети са доближавали българската зона за отговорност. И понеже нашите самолети не можели да бъдат разпознавани като приятелски, на срещата в Уелс била дадена за пример Полша, която ремонтирала своите МИГ 29.


Плевнелиев казал това на Ненчев, а Полша от своя страна дори предложила много изгодни условия за нашите самолети, за разлика от доста по-тежките условия на руската страна. За да бъде коментирана и полската оферта, дори били взети предвид санкциите по отношение на Русия.


"По това навреме ние знаехме, че вървим към санкции срещу Русия, заради крещящото неспазване на принципите на световния ред", обясни Росен Плевнелиев. Знаехме, че РСК МиГ и други компании щяха да попаднат там. Той сподели, че е гласувал за санкциите, за да може да се върне Русия на масата за преговори.


Плевнелиев посочи, че като убеден евроатлантик НАТО и ЕС са нашето семейство и съвместимостта е абсолютен авторитет. Той бил информиран от министъра на отбраната, че РСК не могат да постигнат съвместимост със стандартите на НАТО. Затова била предпочетена Полша.


БГНЕС припомни, че според прокуратурата като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. Разследването е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт и една кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666 лв./. Вместо тези договори да бъдат изпълнени Ненчев, е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им. Същите указания той продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.


Освен това, според прокуратурата Ненчев, в нарушение на военния закон, не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите от изтребителната авиация на ВВС.


От престъплението, според прокуратурата, са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальотът на пилотите на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност.


Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и