Свързани новини

29.11.2017 15:21

БАН: Ликвидират ни

Видян 1798 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 БАН ще спусне черни знамена от всичките си сгради в знак на протест срещу „ликвидационното” финансиране за академията в следващия държавен бюджет.


Мозъците на нацията обявиха протеста си след проведено Общо събрание на академията. Тази седмица депутатите в парламента трябва да гласуват на второ четене Закона за държавния бюджет през 2018г., с което окончателно ще го приемат.


Ние, учените от Българската академия на науките, оценяваме бюджетната субсидия на БАН за 2018 г., приета на първо четене от Народното събрание на Република България, като ликвидационна. Българската академия на науките е основната и най-ефективната научна институция в страната. Нейното унищожаване ще има силно негативни последици върху развитието на България и няма да бъде простено от потомците ни.


С настоящото обръщение обявяваме началото на протестни действия, с които настояваме за спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката. Призоваваме българската и европейската общественост за подкрепа!


Като първа стъпка, на всички сгради на БАН ще бъдат спуснати черни знамена”. Това пише в Обръщение на Общото събрание на БАН.


Учените настояват за повишаване на възнагражденията им. Базовата заплата на 30% от тях е минималната за страната - в този момент 460 лева.


Наред с това, държавата не изпълнява поетия ангажимент да инвестира 1% от брутния вътрешен продукт на страната в наука. Според сметките на БАН в момента този дял е 0,18%.


Напомняме, че протестите на учените от БАН при приемането на всеки следващ бюджет вече стават традиционни, тъй като всяко следващо управление не спазва ангажимента си държавата да инвестира в научните си институти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и