Свързани новини

18.02.2009 10:35

Още през 2006 инспекторите сигнализирали НАП за пране на пари

Видян 1969 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандалите в Националната агенция по приходите /НАП/ се разрастват през 2006 година. Агенция БГНЕС разполага с първия документ от същата година за извършена вътрешна проверка от Инспектората на НАП в ТД- Пловдив разкриващ тежките нарушения в една от най-важните институции на страната. В него се уточнява, че в изпълнение на Заповед № 122 от 3 февруари 2006 г. и Заповед № 127 от 9 февруари същата година е извършена проверка в дирекцията, при която са констатирани пропуски и нарушения, като на първо място е отбелязано, че не са архивирани предходни проверки в досиетата на клиентите на НАП. Проверката установява, че ревизиращите екипи на териториалната дирекция не анализират задълбочено транзакциите по ДДС-сметките. При съмнение за префактуриране не проследяват до край преводите. Заедно с това не се проследяват задълбочено плащанията по разплащателните сметки и по касов път на данъчната основа по ЗДДС с цел определяне на датата на възникване на данъчното събитие и съответното задължение за начисляване по ДДС. Като допълнение се отбелязва, липсата на коментар по извършени продажби по ЗДДС, от което следва, че те не се проверяват, се посочва в проверката. Специално се подчертава от проверяващите, че не се изискват справки за "свързани лица" и съответно не се проследяват и анализират доставките между тях. Това, което прави особено впечатление в тогавашната проверка е, че тя констатира, че не се извършва проверка на произхода на парите. Практически ТД се оказва, че не прави проверки за достоверността на осъществения износ в съответните митнически учреждения и не се изискват и съответно не се прилагат в досието разрешителни, лицензии, стандартизиране, когато определен вид дейност изисква регламентирането им от съответния държавен орган. По този начин проверяващите правят извода, че е създадена много добре организирана схема за префактуриране на несъществуващи стоки и услуги, основно като отдаване под наем, раздаване на заеми за милиони лева и други. Договорени са твърде изгодни условия, констатират проверяващите дирекцията, както на получаване на заеми, така и на раздадени от дружествата. Позволените плащания в брой чрез прихващане или апортиране, както и възстановяването на заемите с допълнителни уговорки и условия, поставят под съмнение реалността на договорите. Налице са достатъчно основания за съмнение дали не се извършва "пране на пари". Възниква и въпросът дали някога тези заеми ще се върнат, подчертава проверката. Основните заключения от доклада са, че са начертани схемите за източване на милиони чрез ДДС от фирмите, участващи в тях. Направено е предложение за продължение на проверката и в териториалната дирекция в София, защото голяма част от установените в Пловдив вериги са регистрирани и активно участват и в София. Тази проверка остава без последствия. Докладът е изпратен до ръководството на НАП и финансовото министерство.
В края на миналата седмица Мария Мургина подаде оставка. Още същият ден министър-председателят Сергей Станишев подписа заповед за освобождаването й.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби