Свързани новини

14.09.2017 16:51

Въоръжените протестират

Видян 2140 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полицаи и пожарникари пак протестираха пред сградата на парламента в София с основен мотив, че заплатите им са ниски заради липсата, според тях, на диалог с ръководството на МВР. Бунтовете на униформените продължават вече близо 4 месеца. Малко преди 12 часа служители на МВР докараха пред Народното събрание един противопожарен автомобил - с това от синдикатите в министерството искат да покажат на ръководството на МВР в какви условия работят служителите. По този начин синдикатите обясниха на присъстващите недостига на хора в пожарната.


Според професионалните изисквания в противопожарен автомобил трябва да има по 6 души, а в българската пожарна често се случва да има по двама или трима.


Основното искане на протестиращите е увеличение на заплатите с 15% от 1-ви февруари тази година, тоест със задна дата. Синдикатите са категорични, че няма да отстъпят от това искане. От друга страна ръководството на Министерството на вътрешните работи също е категорично, че в момента пари за такова увеличение не могат да се намерят.


Служителите на МВР са твърди в исканията си. Протестиращите твърдят, че до момента няма диалог с ръководството на министерството. Затова се готви национален протест, а до 21 октомври протестните действия на синдикатите в МВР ще продължат щафетно в различни градове.


По-рано вчера зам.- вътрешният министър Стефан Балабанов отново повтори тезата на ръководството на МВР, че към момента няма как заплатите на пожарникарите и полицаите да бъдат увеличени със задна дата, а в бъдеще време. "Колко ще бъдат увеличени, това ще зависи от бюджета, от рамката на бюджета, от министъра на финансите. Аз искам те да получават по 2000 евро на месец, само че бюджетът на държавата не позволява в момента това, което те искат".


Още преди отпускарския август министърът на МВР В. Радев заяви:  "Опозицията е хубаво нещо, но не може да ходите при опозицията и да се съветвате и след това да заигравате буквално политически”. Така той реагира на подкрепата на БСП за недоволството на униформените. Левите продължават да са на страната на бунтовете на въоръжените, стана ясно от изявление на Кирил Добрев вчера, в което той потвърди защитата на служителите от страна на партията.


Ако обаче не се постигне разбирателство, въпреки днешния протест, от синдикатите в МВР се заканват да организират голям национален протест през октомври. Ако до 2018 година също не бъде постигнато разбирателство, от 5-и януари протестите на полицаите ще станат ежедневни на фона на европредседателството, което ни прави мишена №1 за тероризъм. Полицаите във Варна пък обявиха, че ще протестират след 18,30 часа зад сградата на Драматичния театър Стоян Бъчваров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и