Свързани новини

29.08.2017 16:25

Проф.Димитров на репортер: Ваш'та мама...

Видян 2043 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Божидар Димитров има планове за преместването на цяла църква в Националния исторически музей. Директорът на института, за чийто пост в момента тече конкурс (и историкът е един от кандидатите), съобщава за намерението си пред агенция „Фокус“ – става дума за параклиса „Св. Петър и Павел“, намираш се близо до село Беренде. В храма има ценни стенописи от XIII в., но мястото е трудно достъпно за реставрацията, от която обектът се нуждае – от това е произтекла и идеята за цялостното му транспортиране към София.


Този път „нещата няма да попаднат в ръцете на полуграмотни същества“, посочил е Димитров пред „Дневник“, като е пояснил, че визира Ивайло Дичев и Манол Глишев.


    „Музеите обикновено се снабдяват с движими паметници на културата, но Националният исторически музей реши да придобие старинна църква – коментира директорът на НИМ пред „Фокус“. – Това се прави по света, но в България не се е. За какво става дума? В село Беренде, близо до Годеч, има разкошна малка църква, която е пред рухване. В нея има стенописи от цар Иван Асен II, заедно с негови надписи. Църквата е световноизвестен паметник, има стенописи от XIII в.


    Убедих се, че там е невъзможно да се направи каквото и да е било. Църквата е построена в края на един дол, дотам е много трудно да се стигне дори пеша, камо ли да се извършва реставраторска дейност – по стенописи, икони, по сградата. Реших да постъпя по най-елегантния начин, както се прави напоследък по света. Както е известно, египтяните пренесоха храмовете от долината на Асуан, другаде също направиха подобни неща.“


Пред „Дневник“ Димитров заявява, че преместването на църквата няма да доведе до допълнително увреждане и стенописите ще се запазят много добре.


    „Айде, опитвам се, ваш’та мама соросоидска, да ви хвана логиката как ще доведе до унищожение на паметници – реагира той на въпрос на изданието. – Подбива се в основата една бетонна плоча, закрепва се с едни железни релси, след което се повдига с един кран и се донася до София.“


Димитров коментира още и че мястото е „такова върло, че никой не може да стигне дотам“ – на въпрос дали не е добре регионът да запази ценния си обект.


Директорът на НИМ заявява също, че знае законите и всички процедури ще бъдат изрядни, с обществена поръчка.


    „Няма незаконно да постъпваме в нито един случай – казва Димитров. – Това е малката полза от Ивайло Дичев и от Манол Глишев, да внимаваме много да не допуснем и най-малкото нарушение на закона.“


Пред „Дневник“ директорът на НИМ заявява още, че под „полуграмотни същества“ в интервюто за „Фокус“, е имал предвид именно професор Дичев и Глишев.


    „Вижте, тези хора си измислиха наука, за да станат професори – казва Димитров. – Да си спомняте да е имало наука културология? Всички марксисти и ленинисти от философския факултет, хранениците на стария режим, станаха културолози, политолози, социолози.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,