Свързани новини

11.02.2009 17:44

Метрото до „Младост“ тръгва от май

Видян 2613 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Метрото до „Младост“ ще тръгне най-късно в началото на май. На този етап почти всичко по релсовия път и спирките е завършено и стартът ще бъде даден в срок, увери 19` зам.-кметът по транспорта Александър Цветков. Участъкът е с дължина 8 км и свързва метростанция (МС) 9 – стадион „Юнак“ с МС 13 – „Младост“ 1. Проектът погълна 90 млн. лв. и е финансиран изцяло от Столичната община.


След старта на трасето общата дължина на действащото софийско метро ще достигне 18 км. При МС 9 ще има паркинг с 520 места.


„Няма по-важен инфраструктурен проект за Столичната община от строителството на метрото“, подчерта Цветков. По думите му това е най-добрата придобивка на софиянци, защото е и най-добрата мярка срещу трафика и задръстванията. Зам.-кметът определя подземната железница като най-безконфликтния транспорт, който поема и най-много пътници.


Тази неделя ще бъде направена „първа копка“ на отсечката от МС 13 до Експоцентъра на бул. „Цариградско шосе“. Средствата за този участък – 95 млн. евро, са осигурени от Европейската инвестиционна банка (EИБ), а дофинансирането е за сметка общинския и държавния бюджет. На последната станция при Експоцентъра е предвиден и подземен паркинг за 1500 автомобила.


До края годината трябва да бъде пуснат в експлоатация участъкът от „Сердика“ до бул. „Драган Цанков“. Така ще бъде направена връзка между отсечките в първия метродиаметър от Обеля през „Люлин“ и ларгото до „Младост“.


В амбициозната програма на общината е заложено строителството на метротрасето от Експоцентъра през ж.к. „Дружба“ до аерогарата, също част от първия метродиаметър. До летището обаче ще можем да пътуваме с метро едва след 2011 г. До „Горубляне“ пък мотрисите трябва да стигнат след 2012 г., планират от кметството.


Вторият метродиаметър е от РУМ „Черни връх“ в р-н „Лозенец“ през НДК, по булевардите „Витоша“ и „Мария Луиза“ до надлеза „Надежда“. Отсечката е най-крупния инфраструктурен проект в България и се финансира по ОП „Транспорт“, каза зам.-кметът Цветков. Той е на Столичната община и е на стойност 247 млн. евро. Дължината на участъка е 6.5 км. По протежението му ще има три подземни паркинга.


Работата по продължението на втория метродиаметър, който ще улесни хората от кв. „Надежда“, ще започне през 2010 г. Подземната железница ще пътува от бул. „Ломско шосе“, където ще бъде направена и връзка с първия лъч в „Обеля“.


Участъкът е на стойност 120 млн. евро и също се финансира със заем от ЕИБ, държавния и общинския бюджет.


„Темпото на строителството се увеличи в пъти“, отбеляза Александър  Цветков. На ден по действащия сега участък се превозват близо 80 хиляди пътници. С увеличаване на станциите броят им също ще се увеличи. За да няма претоварване на влакчетата, ще бъдат скъсени интервалите между мотрисите, предвиждат от метрополитена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни