Свързани новини

11.11.2016 10:26

Атака срещу германското консулство в Афганистан, 4 загинали и 119 ранени

Видян 1703 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Срещу Генералното консулство на Федерална република Германия в северния афганистанки град Мазари Шариф бе извършена самоубийствена атака. Силната експлозия, предизвикана от заминирано превозно средство, разтърси района на дипломатическата сграда късно в четвъртък вечер, убивайки най-малко четирима души и ранявайки 119 други. Взривът бе последван от стрелба, а тя – от паника. В ранните часове на петък ситуацията бе овладявана. Районът обаче остава отцепен до сутринта, когато афганистанските сили за сигурност ще продължат издирването на предполагаеми ислямисти.

Членовете на ислямското фундаменталистко военно движение на талибаните поеха отговорност за самоубийствената атака, определяйки нападението като отговор въздушните удари в провинция Кундуз, при които миналата седмица бяха убити най-малко 30 цивилни, а 19 бяха ранени.

Говорител на НАТО потвърди експлозията и поясни, че на място са изпратени и военнослужещи на Алианса.

Служителите, охраняващи дипломатическата сграда, не са допуснали на територията й да влязат афганистанските сили за сигурност. По-късно посланикът на ФРГ в Афганистан Валтер Хасман заяви, че ситуацията пред  сградата все още не е утихнала, без обаче да представя допълнителна информация за случващото се.

Местен журналист, оказал се на мястото на произшествието, съобщава за хаотични сцени. „Целият град е в паника, има паднали дървета, разбити стъкла. Димът от експлозията затруднява видимостта“, пише журналистът в социалната мрежа „Туитър“.

Началникът на полицията в провинция Балх Сайед Камал Садат обясни, че пострадалите са получили наранявания от счупените стъкла и са откарани в болница за оказване на медицинска помощ. Местните власти разясниха, че всички жертви и ранени са афганистански, а не германски граждани.

Междувременно министърът на външните работи на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер свика кризисна среща във връзка с нападението на германското консулство в Мазари Шариф, Извънредното заседание бе проведeно в дома му. От външнополитическото ведомство
 в Берлин увериха, че германските служители в консулството са „в безопасност и невредими“.


Източник: Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -