Свързани новини

18.10.2016 10:41

Гърция предупреди Ердоган да спазва международните споразумения

Видян 2035 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Гръцкото външно министерство предупреди турския президент Реджеп Тайип Ердоган да уважава международните споразумения, изразявайки загриженост от думите му в събота, че Анкара „не може да игнорира“ своите сънародници в Западна Тракия, Кипър и Крим, могат да подкопаят регионалната стабилност, предаде Ekathimerini.


   По време на реч в университета на негово има в град Ризе за кампанията по освобождението на Мосул Ердоган заяви, че „не можем да чертаем граници по сърцата си, а и няма да го позволим“, и че „Турция не може да забрави сънародниците си в Западна Тракия, Кипър, Крим и където и да е“. Гръцкото правителство вижда в думите му неоосмански наратив и иредентизъм, както и оспорване на споразуменията, които са установили границите между двете държави.


   „Отнасянето до историческите събития и граничните въпроси, уредени със споразумението от Лозана през 1923 г. е провокативно и подкопава регионалната стабилност“, пише в официално заявление на гръцкото външно министерство. „Тракия е гръцка, демократична и европейска. Всяка друга мисъл е немислима и опасна“, пише още там. Според министерството е необходимо държавниците да проявят „отговорност и да се разграничат от ревизионизма“, както е постановено от международното право и споразумения.


   Политическите партии в Гърция също реагираха. Депутатът консерватор Дора Бакоянис заяви, че, ако Турция продължава да „разчита погрешно международните споразумения, то скоро ще се намери изолирана от Европа, към която иска да принадлежи“. Депутатът Андреас Ловердос описа коментарите на Ердоган като „националистичен делириум“, докато от партия „Потами“ заявиха, че „е време за Европа, не само за Гърция, да призове турския президент към ред.


Източник: фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и