09.09.2016 13:50

БСП: 9-ти септември даде тласък на половинвековно възходящо развитие на България

Видян 1208 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На днешния ден преди 72 год. е съставено правителството на Отечествения фронт, а сутринта в 6.00 часа е прочетена правителствената декларация, в която е обявено излизането на България от Тристранния фашистки пакт. Участието на България във Втората световна война на страната на фашистките сили е факт, който за радост не може да бъде преиначен от противниците на 9–ти септември. На този ден българската нация, общество и държава дължат почит и уважение към празника на антифашистката съпротива наредила огромната част от българското общество на страната на мира, хуманизма и достиженията на европейската цивилизация. Нашият български празник на Победата е част от голямата победа постигната от народите на Европа с оръжие срещу фашистките окупатори. В годините на Втората световна война европейските народи се обединиха срещу фашизма. Борците от въоръжената съпротива на Франция, Италия, Испания, Полша и Чехословакия, и редица други държави нелегалните, политическите затворници и войниците от антихитлеристката коалиция поставиха над своята националност общото дело за победата на справедливостта, свободата и човечността. Победата на 9-ти септември в същото време е резултат от десетилетните борби на голяма част от българската общественост, на представителите на различни партии срещу неконституционните режими на управление на държавата. В тази борба участват земеделци, социалдемократите, радикалите, демократите срещу фашистките политически организации в България, за възстановяването на Търновската конституция.


 


В годините на войната  прогресивните политически сили и обществени среди успяха да намерят формата и средствата за широко обединение, в което влязоха работнически и либерални партии, демократични политически сили отделни известни български политици и интелектуалци. Създаден беше ОФ в който участват различни партии, противници на съюза с фашистка Германия. Програмата на Отечествения фронт обявена на 17.07.1942 год. очертава следните цели: „да се предотврати включването на България във военните операции на Хитлер; да се оттеглят българските войски от югославска територия; да се установи сътрудничество с балканските народи и държавите от антихитлеристката коалиция.” Зад тази програма застават  всички прогресивни български граждани. Програмата на Отечествения фронт поставя за цел съставянето на истинско народно правителство и свикването на Велико народно събрание.


На основата на заложените в тази програма ценности срещу фашисткия режим в България се осъществява многоизмерна съпротива на цялото българското общество, работници, селяни, интелектуалци, офицери, войници. В резултат на тази съпротива българският народ спаси нашите еврейски съграждани от ужасяваща фашистка машина за човешко изтребление. Това се случи, когато редица други народи в Европа безучастно наблюдаваха влаковите композиции на Третия райх по пътя към концентрационните лагери и газовите камери. В годините на войната и фашистката диктатура българската общественост постави съюзниците на фашистка Германия в нравствена и политическа изолация.


На 9-ти септември беше установено широко коалиционно управление, беше съставено правителство, което си постави за главна цел да изведе България от войната, от губещия съюз на фашистките държави. Жертвите които даде българския народ не бяха напразни. Днес участието на България в заключителната фаза на Втората световна война се разглежда едва ли не като едно обикновено военно участие.


Участието на нашата армия в Отечествената война показа, че българският войник може да служи на каузата на мира и свободата и този скромен наш принос не остана забравен от народите на Югославия, Унгария и Австрия. И днес на паметниците на българските антифашисти в Испания и Белгия, Сърбия и Хърватия, Франция, Македония и Италия се отдава дължимата почит.


Политическата промяна на 9-ти септември даде тласък на половинвековно възходящо развитие. За няколко десетилетия беше изградено индустриалното общество в България, отвори се пътя за догонващо икономическо и социално развитие. Днес след като голяма част от индустриалното наследство на държавата е в руини ние отново сме в положението на догонващи развитите общества и икономики на съюза към който принадлежим. Икономическото планиране и огромните държавни инвестиции, подкрепяната от държавата външна политика и външна търговия и не на последно място ентусиазмът на няколко поколения строители на социалистическа България несъмнено са в основата на неоспоримия икономически възход през тези десетилетия. Както се оказа в историческата равносметка пътят на нашата страна след Втората световна война по този начин беше единствената възможност България от селска страна да стане член на съюза на развитите държави.


В днешния ден, когато несигурността обхваща Европа, а крайната десница пред погледа на всички подхваща познатата политика на разделение, на изолация на противопоставяне на европейските народи едни срещу други, ние социалистите, а надявам се и всички които се бориха срещу фашизма припомняме практиката, политиката, действията на отечественофронтовското правителство  и 9-ти септември, които спасиха България от катастрофата на нацизма.  


Декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.