Свързани новини

07.09.2016 11:17

Без ДДС за дарени храни с изтичащ срок

Видян 1488 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     
   Хранителните продукти, които са дарени до 30 дни преди изтичането на срока им на годност, да не бъдат облагани с ДДС. Това реши парламентът с приети на първо четене промени в Закона за ДДС, внесени от Реформаторския блок.  „За“ промените гласуваха единодушно 129 народни представители.

Целта на поправките е да мотивират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят. По данни на Българската хранителна банка всяка година се унищожават над 670 хил. тона храна. В същото време 21.2% от българите или 1.54 млн. души живеят в бедност.

 Премахването на налога обаче ще важи, само ако стойността на даренията на година не надхвърлят 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице, което ги прави, решиха депутатите.

За облекчението настоя и омбудсманът Мая Манолова. От финансовото министерство също подкрепят идеята по принцип, но се притесняват от недобросъвестни бизнесмени, които могат да я използват за източване на ДДС.

Облекчението ще е в полза на организации за общественополезна дейност с предмет на дейност „хранително банкиране“ или лица, които предоставят социални услуги и грижи за такива групи.

Със законопроекта се регламентира „хранителното банкиране" като метод за безвъзмездно предоставяне на храни и хранителни продукти от юридически лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, регистрирани като оператори с храни от Българската агенция за безопасност на храните. Дарените храни и хранителни продукти не могат да са предмет на възмездни сделки и се използват единствено с обществена полза, пише в законопроекта.

В рамките на дебата депутатът от ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия Менда Стоянова обясни, че от ГЕРБ ще подкрепят тази идея на първо четене, защото според нея не е редно дори един килограм храна да бъде бракувана, ако може да бъде използвана. По думите ѝ обаче при добрите предложения дяволът е в детайлите.

Говорителят на БСП Жельо Бойчев обяви, че ПГ на „БСП лява България“ принципно подкрепя промените, но между първо и второ четене ще търси по-засилена роля на Министерството на труда и социалната политика в процеса на получаване и разпределяне на дарени храни.

Според Петър Чобанов от ДПС идеята е добра и трябва да се подкрепи, но в законопроекта липсва контролен механизъм за избягване на злоупотреби и за разпределяне на съответните дарения.

Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт този законопроект е добър, защото бедността не е лява, нито дясна.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и