Свързани новини

05.09.2016 09:46

Газпром и Турция не обсъждат строителството на газопровод за България

Видян 2119 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Газпром и турските му партньори обсъждат строителството на морски газопровод за Турция. Други варианти, включително строителството на газопровод за България, не се разглеждат. Това съобщи председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, предаде БГНЕС.

  "Не, става дума единствено за морски газопровод от Русия за Турция", отговори той на въпрос, дали може да бъде продължена работата по проекта в предишната конфигурация - с тръба за България.

  Вчера премиерът Бойко Борисов заяви във Варна, че Южен поток отдавна е закрит,  а има европейски газов хъб Балкан, "това са две различни неща".

 Българският министър-председател направи това изявление във връзка с днешната среща  във Варна за европейски газов хъб „Балкан”, предаде Фокус.


 


 „Президентът Путин, в разговора си с мен, много добре и ясно формулира, както и аз, целите. Ако Европа има нужда да идва руски газ в газов хъб Балкан, утре трябва да го заяви. И тогава ще пратя министър, който да договаря условията, ако имат интерес", посочи Борисов.


 


 Той обясни, че руската страна си държи тръбите във Варна и Бургас и чака европейско решение по въпроса.


  "След като говорим за обща европейска енергийна интеграция и сигурност с интерконекторна взаимосвързаност, трябва когато отидем в Москва, да кажем, че това е решението на Европа, не на България, на целия енергиен съюз, добре дошли сте", изтъкна премиерът.


"Тогава вече можем да започваме разговори. Европа е казала „не” на „Южен поток” по начина, по който беше предложен и никой не говори вече за „Южен поток”. Ние говорим за европейски газов хъб „Балкан” с интерконектори и възможност транзитните ни магистрали-газопроводи, да бъдат ползвани от всеки, който иска да си прекара газ. Това е целта на утрешния ден – най-голяма за Европа конференция”, заяви още премиерът Бойко Борисов.



 Още през август Путин заяви след срещата си с турския президент Реджеп Ердоган, че за връщането към Южен поток са необходими "железобетонни юридически гаранции".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които