Свързани новини

18.07.2016 16:46

Турция към САЩ: Нашето приятелство може да бъде поставено под въпрос

Видян 1624 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Турският премиер Бинали Йълдъръм засили натиска върху Съединените щати да екстрадират ислямския проповедник Фехуллах Гюлен, обвиняван от Анкара, че стои зад опита за военен преврат в петък, предаде БНР:



  Ще бъдем разочаровани, ако нашите (американски) приятели ни кажат да представим доказателства, въпреки че членове на престъпната организация се опитват да унищожат едно избрано правителство по нареждане на този човек. На този етап нашето приятелство дори може да бъде поставено под въпрос.


Гюлен категорично отрича да е бил замесен в опита за смяна на властта. Вчера американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Анкара трябва да предостави доказателства, когато подаде искането за екстрадиция на духовника.



Турция разполага с документи, които посочват отговорните за неуспешния опит за преврат в страната, подчерта Йълдъръм. По думите му, заговорниците са имали подробни планове кои хора ще поемат министерски постове и кой ще бъде начело на военното положение. Турският премиер посочи също, че не е правилно да се взима прибързано решение относно смъртното наказание. Той представи нови данни за жертвите, ранените и задържаните при опита за преврат. 24 от организаторите на пуча са били убити в нощта срещу събота, а други 50 са ранените. Общо от организаторите на преврата са били убити над 100 души, а ранените са 1500. Досега са задържани над 7500 души, сред които около 6 хиляди военни, 755 - съдии и прокурори и 650 цивилни граждани. Арестувани са и 100 полицаи. Турското министерство на вътрешните работи по-рано съобщи, 7900 служители на полицията и силите за сигурност са отстранени от постовете им.


Що се отнася до критиките на Запада заради големия брой арестувани, Йълдъръм обясни, че правителството ще действа "в рамките на закона", за да се справи с организаторите на опита за преврат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог