Свързани новини

18.07.2016 12:14

4 години след атентата на летище Сарафово обвинителният акт вече е в съда

Видян 1308 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Днес се навършват 4 години от атентата на летище "Сарафово" в Бургас.

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими са Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан.

В памет на жертвите, днес в 17 часа, пред паметника им на морската аерогара, ще се проведе възпоменателна церемония. Очаква се за възпоменателната церемония да пристигнат родителите на загиналите Елиор Прайс и Маор Харуш, каза почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов, според когото церемонията ще е подобна на миналогодишната.

В 17:23 е точната минута на атентата. Така го правим, че да може в минутата на атентата да сме там и да правим церемонията. Умишлено се прави в този част, каза Мандов.

Специализираният наказателен съд трябва да обяви днес кой съдия ще гледа делото. Двамата обвиняеми ще бъдат съдени задочно и ще бъдат представлявани от служебни защитници. Въпреки многократните опити на прокуратурата, местонахождението на двамата така и не беше установено официално чрез механизма на международната правна помощ. Според журналиста Мохамед Халаф обаче: Единият е в Берут, в централата на Хизбула.

По неофициална информация, разследващите са стигнали до ливанска връзка в атентата по линия на Мелиад Фара, свързван с военното крило на "Хизбула". Фара, Хакан и загиналия при атентата терорист са учили в Международния университет в Бейрут. По делото има данни, че фалшивите паспорти на тримата са изработени на принтер именно в този университет.

Според посланика на Израел у нас Ирит Лилиан повдигнатите от българската прокуратура обвинения за атенатата показват решимостта на страната ни за активна борба с тероризма. Тя ще произнесе слово по време на възпоменателната церемония на летище "Сарафово".



Какво се случи преди четири години?

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си по нашето Черноморие, стана мишена на терористична атака. При кървавата атака загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и самият атентатор. При инцидента бяха ранени 35 души. Атентатът беше заклеймен от световните лидери и големите световни организации. Израелските официални власти обвиниха за атаката Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация "Хизбула".

На 5 февруари 2013 г. след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента Росен Плевнелиев, бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов направи изявление, в което също посочи "Хизбула" като отговорна за атентата.


 


Източник: КРОСС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате