Свързани новини

11.07.2016 13:02

Борисов: Има политическа воля Иран и България да задълбочат взаимоотношенията си

Видян 1259 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Има политическа воля между Иран и България да задълбочат взаимоотношенията си. Така министър-председателят Бойко Борисов обобщи разговорите си с първия вицепрезидент на Иран д-р Есхаг Джахангири, съобщиха от правителствената информационна служба. Със срещата между двамата правителствени ръководители започна официалното посещение в Техеран на българския премиер. Обсъдените теми от взаимен интерес са свързани с изграждането на транспортна инфраструктура, развитие на сътрудничеството в областта на енергетиката и селското стопанство. Подписани бяха и три двустранни документа, чиято цел е да се поставят на нова основа отношенията в областта на взаимните инвестиции, транспорта и съобщенията и сътрудничеството между малките и средни предприятия от двете страни.


   България отдава голямо значение на развитието на връзките си с Иран, посочи премиерът Борисов и открои търговията, енергетиката и туризма като перспективни области на сътрудничество. Той отбеляза обсъденото предложение за нов транспортен коридор между Персийския залив и Черно море, който да свързва Иран, Армения, Грузия и България. Борисов допълни, че предстои експертна среща в София между представители на четирите страни, на която ще бъде обсъдена реализацията на проекта. „Изградихме магистралите „Тракия” и „Марица”, скоростни железопътни линии… Заявих, че и днес можем да приемем чрез нашите пристанища до цяла Европа такъв транспортен коридор, като го разглеждаме не само за превоз на товари, но за пренос на газ”, посочи българският министър-председател. Той допълни, че на иранското правителството ще бъде предоставена допълнителна информация за възможностите за изграждане на българска територия като европейски проект на газоразпределителен център. Борисов отбеляза и проведените разговори за ядрената енергетика – за „възможностите, които има България като потенциал, включително с реактор”. Премиерът посочи, че тези разговори ще продължат още днес на ниво министри. Д-р Джахангири отбеляза отличните отношения между България и Иран в миналото и изрази надежда те да бъдат доразвити. „Вярвам, че подписаните документи за двустранно сътрудничество ще бъдат много полезни за двете страни, а присъствието на премиера Борисов и водената от него делегация са доказателство, че тази сериозна политическа воля ще продължи”, посочи първият вицепрезидент на Иран. Той определи водените разговори за сътрудничество относно енергийните източници, нефтопреработването и земеделието като много важни.



  На срещата е обсъдена и възможността за оказване на съдействие Иран по отношение на проблема с банковото разплащане. Поех ангажимент да поставим въпроса на различни нива, включително на Европейски съвет, добави премиерът.
Сред темите на разговор е била и борбата за тероризма и екстремизма. „Надявам се с обща световна воля тези терористични групи да бъдат сломени“, подчерта д-р Джахангири.



Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Иран начело на делегация, в която са включени вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Даниел Митов, Ивайло Московски, Владислав Горанов, Десислава Танева и заместник-министърът на икономиката Любен Петров. В рамките на визитата членовете на правителството ще проведат срещи със своите ирански колеги.


 България стартира процедура за износ на български пчелен мед за Иран. Това стана ясно от разговора между  Десислава Танева и иранския й колега Махмуд Ходжати. Тя посочи, че производството на мед и пчелни продукти са с най-висок относителен дял на биопризводство - 20 % у нас. Тя помоли за съдействие за по-бързото финализиране на вече започналите процедури за износ на българско птиче месо и млечни продукти за тяхната страна. „ Именно от тази възможност ще се възползват бизнес оператори и от двете страни”, каза още министър Танева. Тютюнът и тютюневите изделия сред продуктите, които са добре познати и са с най-голям дял в търговските отношения между двете страни. „Ние искаме доброто сътрудничество, което имаме да се задълбочи и да се разшири в областта на земеделието“, каза министър Танева.






 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец