Свързани новини

20.06.2016 14:38

Борисов за Белене: Трябва да продадем ядрения реактор

Видян 1950 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Най-доброто решение за България след решението на Арбитражния съд в Женева за АЕЦ "Белене" ще бъде да се продаде вече изработеният ядрен реактор, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като посети Дивотинския манастир "Света Троица".
 
"Ако намерим къде да го продадем заедно с руската страна, това ще бъде най-доброто решение. Всички други варианти са доста по-сложни и в сегашната тежка студена война. Много по-студена и много по-опасна отколкото беше, защото тогава имаше два фланга – Варшавският договор и НАТО, и всички знаеха какво ще се случи, ако има война", заяви Борисов.
 
Той продължи анализа си, като разясни, че "сега са много центрове, с много разнопосочни интереси в геополитиката - и в нашия регион, и в света, и конфликти непрекъснато, ежедневно избухват".
 
"Сиреч, сега да речеш да строиш руски реактор, под санкции когато е Русия, сами си представяте всеки инженер или механик, който ще идва тук, по какъв начин ще бъде допускан и какви допълнителни проблеми България ще си навлече", каза премиерът.
 
Той заяви, че е важно да се нормализират отношенията между "Националната електрическа компания" (НЕК) и руската "Росатом".
 
"Много е важно да се уравновеси тонът, да се подобрят отношенията и да се проведат прагматични разговори с руската страна, за да постигнем максимален ефект. На 11 юли имам едно посещение в Иран, след това ще мога по-подробно да ви кажа", допълни Борисов, потвърждавайки тезата, че оборудването за АЕЦ "Белене", което ще получим при плащане на присъдените за руската страна 620 млн. евро, може да бъде продадено в Иран, за да се инсталира на тяхната АЕЦ, която също се изгражда от "Росатом" по технология като за спряната българска централа. Това обаче при всички положения може да стане само, ако руската държавна корпорация се съгласи.


Източник: Медиапул



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и