Свързани новини

22.01.2009 10:18

"Ведомости": На Източна Европа й е най-тежко

Видян 1069 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За страните от Източна Европа новата година започва по-трудно, отколкото за останалите развиващи се пазари. Инвеститорите изтеглят парите си от тях, расте заплахата от спиране на плащанията по външните дългове, коментира „Ведомости“, цитиран от БГНЕС.


От началото на годината фондовите индекси на Полша, Чехия и Унгария са загубили около 15%, техните валути са поевтинели спрямо долара с 12%. С 12% се е свила капитализацията на турския пазар. Индексът ММВБ е загубил от началото на годината 5,8%, РТС – 16,1%, рублата спрямо долара е поевтиняла с 12%. Най-стабилни сред развиващите се икономики в момента изглеждат фондовите пазари и валутите на азиатските и латиноамерикански страни. Китайският пазар даже нарасна с 9%, а курсът на валутите на Бразилия, Индия и Китай почти не се промени. „В момента в целия свят ситуацията е много лоша, а пазарите, които се харесват на инвеститорите, са много малко, ако въобще съществуват“, заяви старши анализаторът на RBC Capital Найджъл Рендъл. „Но Източна и Централна Европа страдат най-много“, добави той. Това се потвърждава от данните от януарското допитване на управляващите международни фондове, което бе представено вчера от „Мерил Линч“. 50% от управляващите на тези фондове смятат като най-перспективни през тази година акциите на азиатските компании. „Международната търговия се свива, доверието се руши, а статистиката за кредитирането и промишленото производство е ужасна. Волатилността на фондовите и валутни пазари се задълбочава от ниската им ликвидност, свидетелстваща, че в системата, както и преди цари неувереност и напрежение“, заяви главният икономист на „Дойче Банк“ за региона ЕМЕА /Европа, Близък Изток, Африка/ Арънд Каптейн. Тежката ситуация в Източна Европа е свързана с големия обем корпоративни и държавния дългове и дефицита по текущата сметка при много от страните в региона. На Международния валутен фонд му се наложи да даде 25,1 милиарда долара на Унгария и 16,5 милиарда долара на Украйна. Според оценката на RBC Capital, в десетката на икономиките с най-висок риск от спиране на плащанията по външния дълг влизат само страни от Източна и Централна Европа, с изключение на Исландия. Съвкупният обем на дефицита по текущата сметка и дълговете в страните от региона – примерно 18% от БВП, докато в Азия и Латинска Америка – само 8%, изчислиха анализаторите на „Дойче Банк“. Най-високо съотношение на външен дълг спрямо БВП имат Естония, Литва и Латвия. От началото на финансовата криза през август 2007 г. спиране на плащанията по държавния дълг обявиха само Еквадор и Сейшелските острови. Даже Исландия, преживяваща крушение на банковата си система, успя да избегне това. Но в момента подобна участ заплашва Украйна, която трябва да рефинансира големи краткосрочни дългове. Изтичането на спестявания парализира „Проминвестбанк“, която заемаше 6-то място по активи сред украинските банки. От септември гривната поевтиня спрямо долара с 35%. „Помощта на МВФ все още не означава, че в страната не може да има дефолт“, заяви Рендъл за Украйна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец