20.01.2009 18:03

„Газпром“ ни прати да си търсим компенсациите в Украйна

Видян 1692 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският газ тръгна за Европа, Гърция ни дава 2,5 млн. кубика дневно


В свое писмо енергийният гигант „Газпром“ ни прати да си търсим компенсациите от спряния газ в Украйна, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Загубите за родните предприятия от газовата криза между Украйна и Русия вече достигнаха над 169 млн. лв. Гръцкият газ, който от понеделник влиза в България, дава възможност още от днес да се увеличи потреблението на „синьо гориво“ от индустрията, съобщи от своя страна премиерът Станишев след среща с Димитров и шефа на „Булгаргаз” Димитър Гогов. До момента са пристигнали 1,7 млн. куб. м газ от Гърция, но тя ще ни доставя по 2,5 млн. куб. м на ден докато имаме нужда. Украинската газопреносна система започна да получава руски газ вчера, след като Украйна и Русия подписаха в понеделник документи, гарантиращи транзита на „синьото гориво“ през Киев. В България руският газ ще дойде 24 часа, след като е получен в румънския гард Исакча, посочи Димитров.
В понеделник пък стана ясно, че Турция заплашва да преразгледа подкрепата си за строителството на газопровода „Набуко“, ако главата „Енергетика“ в преговорите й с ЕС остане затворена. Тя беше блокирана по настояване на Кипър, която е членка на ЕС от 2004 г. и това предизвика гнева на Турция. В проекта „Набуко“ участват фирми от 6 страни. През 3400-километровия газопровод, който трябва да заработи през 2012 г. ще се пренасят 31 млрд. куб. м. газ годишно от Каспийско море или Средна Азия.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей