14.01.2016 17:45

България осъдена заради ветропарковете и голф игрища на Калиакра

Видян 3060 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съдът на Европейския съюз осъди България заради неспазване на екологичните изисквания при изграждането на редица вятърни паркове и голф игрища в защитената зона Калиакра. Решението е взето в четвъртък и засега не се предвиждат финансови санкции за страната ни, но Европейската комисия, която заведе делото срещу страната ни, ще следи изкъсо какви мерки се предприемат за осигуряване на защитата на биоразнообразието в региона и ако не е удовлетворена от тях, може да заведе ново дело, което вече ще предвижда глоби.


До съдебното дело се стигна след като през юни 2008 г. от Българското дружество за защита на птиците подават жалба, че въпросната зона е с недостатъчен географски обхват и обитаващите я защитени птици ще бъдат повлияни негативно от редица бизнес проекти там. Следва тежка процедура по предупреждения, обяснения и поети ангажименти от страна на България, които обаче все не удовлетворяват Брюксел и наказателната процедура стигна финалната си права.


Според взетото сега съдебно решение България е нарушила правото на Евросъюза, защото не е включила изцяло териториите на орнитологично важните места в създадената през 2007 г. специална защитена зона "Калиакра". Установено е, че тази зона обхваща само две трети от орнитологично важната местност "Калиакра".


Освен това държавата е одобрила в нарушение на Директивата за защита на птиците редица енергийни проекти в специално защитената зона "Калиакра". Такива са вятърните централи на "Ей И Ес Гeo Eнeрджи", "Дисиб" и "Лонгман инвестмънт", които са разположени на терени, които е трябвало да бъдат защитени, а не са включени в зоната.


Още по-драстични са нарушенията при одобряването на вятърните проекти на


-дружествата "Калиакра уинд пауър", "ЕВН Енертраг Каварна" и "Вертикал - Петков и с-ие", както и проекта за голф курорт "Трейшън клифс голф енд спа резорт". Тяхното изграждане е позволено в територията на специалната защитена зона в района на Калиакра и специалната защитена зона в района на Белите скали.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.