02.12.2015 17:12

МинФин предлага предсрочно погасяване на ипотечните кредити с проектозакон

Видян 1877 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Министерството на финансите предложи нов проектозакон, чрез който потребителите да могат да погасяват предсрочно ипотечните кредити. Истината е, че тази мярка не е решение на ведомството, а нова евродиректива, която налага на страните-членки две неща: банките да допускат предсрочно погасяване на ипотечните кредити без такса, а така също да дават повече информация по кредитите. Според документа при всички видове ипотечни заеми таксата за предсрочно погасяване ще отпадне, ако кредитът се изплати след първата година.


Клиентите ще могат да поискат превалутиране на сумата, а кредиторите ще трябва да уведомяват потребителя, когато размерът на погасителните вноски се променя с повече от 20% в сравнение с деня на сключване на договора. В момента получателите на ипотечни кредити не дължат такса при предсрочно погасяване, ако размерът му е под 147 000 лв. Това е уредено в Закона за потребителския кредит. Сега се предлага таксата да отпадне за всички ипотеки без значение от размера. Кредитиращите институции няма да имат право да начисляват комисиони за усвояване и управляване на кредита, тъй като се предполага, че тези дейности трябва да са калкулирани в лихвата, която начисляват. Освен това изрично е забранено да бъде налагана повече от веднъж такса за една и съща дейност. Новият проект, който следва евродирективите по темата, трябва да влезе в сила до пролетта на 2016 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион